Primera
0

Drugi poraz Barcelone u sezoni

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što su nogometaši Reala izgubili u Madridu utakmicu 34. kola španske Primere od Zaragoze 3-2, ista sudbina je nešto kasnije zadesila njihove velike suparnike iz Barcelone.

Naime, Katalonci su gostovali kod Real Sociedada, te su teren napustili uz poraz 2-1. Dogodilo im se to makar su sve do 71. minute vodili s 1-0. To je tek drugi poraz Barce u sezoni, prvi su upisali na samom startu od Herculesa na domaćem terenu.

Josep Guardiola, trener vodeće ekipe lige, je odlučio odmarati veći dio prvotimaca nakon teškog polufinala Lige prvaka protiv Reala i uoči uzvrata, ali su u prvoj postavi ipak istrčali Messi, Xavi, Keita i Pique. Messi je ujedno i asistirao u 29. minuti strijelcu za vodstvo gostiju 20-godišnjem Thiagu Alcantari.

No, Real Sociedad je igrao hrabro, te je imao namjeru iskoristiti oslabljenog gosta (u drugom dijelu su za Barcu u igru ušli Dani Alves, Mascherano i Busquets). U 71. minuti je Ifran izjednačio, a u 83. je Mascherano skrivio jedanaesterac. Iako je Xabi Prieto pucao šeprtljavo i slabo po sredini gola, lopta je ipak prevarila gostujućeg golmana Pinta, te je domaćin tako došao do "pet minuta slave" u ovom prvenstvu.

Bodovna razlika je ostala ista, Barcelona i dalje ima osam bodova više od Reala.

Primera, 34. kolo:

Real Sociedad - Barcelona 2-1 (Ifran 71, Xabi Prieto 83 / Thiago Alcantara 29) Real Madrid - Zaragoza 2-3 (Ramos 62, Benzema 85 / Lafita 41, 77, Gabi 54)

Deportivo - Atletico (kasnije)

Redoslijed: 1. Barcelona 88, 2. Real Madrid 80, 3. Valencia 63 (-1), 4. Villarreal 57 (-1), 5. Athletic 51 (-1)...