Nogomet
2

Drogba uzvratio Fenerbahčeovim rasistima

Totalsport
Didier Drogba (Foto: AFP)
Didier Drogba (Foto: AFP)
Bjelokošćanski nogometaš Galatasaraya Didier Drogba nije se libio odgovoriti navijačima Fenerbahčea nakon rasističkog vrijeđanja koje je pretrpio tokom istanbulskog derbija.

Drogba i njegov sunarodnjak Emmanuel Eboue bili su žrtve navijača suparničkog tima koji su pri njihovim kontaktima sa loptom oponašali majmunsko glasanje.

U spomenutom susretu u sklopu 33. kola turskog prvenstva Fenerbahče je slavio 2-1 pobjedu, a oba je gola za pobjednički tim dao Nigerijac Pierre Webo, također tamnoputi napadač.

"Zovete me majmunom, ali plakali ste kada je Chelsea pobijedio Fenerbahče 2008. godine, nazivali ste me majmunom, ali skakali ste ispred vaših TV-ekrana kada sam osvojio Ligu prvaka. Nazvali ste me majmunom, ali razljutili ste se kada sam postao prvak sa Galatasarayjem, a najžalosnija stvar je da ste me nazvali majmunom i zaboravili da ste skakali kada je moj 'majmunski' brat dao dva gola... A zovete se istinskim navijačima. Provjerite sve komentare navijača Galatasaraya i učite od njih", poručio je Drogba putem Galatasarayjeve Facebook stranice.

Navijač koji je držao bananu za vrijeme derbija i mahao njom, što je uhvaćeno TV-kamerama, izjavio je kako je voće htio pojesti, ali je isto tako odbio reći svoje ime.

"Nisam mahao bananom iz rasističkih pobuda. Samo sam se pridružio navijanju protiv Fernanda Muslere (golmana Galatasarayja). Nisam takav i zaista se izvinjavam navijačima Fenerbahčea i Galatasaraya", rekao je spomenuti navijač.

Kako to obično biva u velikim derbijima Fenerbahčea i Galatasaraya, došlo je do velikih nereda navijača u kojima je stotinu osoba uhapšeno, a jedna je osoba smrtno stradala.