Unikatan podvig
0

Dramatični duel Hrvatske i Albanije iznjedrio i historijski učinak igrača s klupe

N. K.
Gjasula slavi pogodak sa siagračima (Foto: EPA-EFE)
Gjasula slavi pogodak sa siagračima (Foto: EPA-EFE)
Triler utakmica između Hrvatske i Albanije (2:2) ostat će upamćena i po historijskom učinku kakav se nikad ranije desio na evropskim ili svjetskim prvenstvima.

Albanija je povela 1:0 u prvom poluvremenu preko veznjaka Sparte Prag Qazima Lacija. Hrvatska je izjednačila u 66. minuti golom Andreja Kramarića, da bi autogolom albanskog rezerviste Klausa Gjasule dvije minute kasnije preokrenula na 2:1.

Pokazalo se da će to biti daleko od Gjasulinog posljednjeg doprinosa na ovoj utakmici. Naime, ovaj 34-godišnjak, koji svoj klupski nogomet igra u Njemačkoj za Darmstadt, izjednačio je savršenim udarcem lijevom nogom u donji lijevi ugao u 95. minuti.

Bilo je čak još vremena i da veznjak odradi svoj dio defanzivne zadaće budući da je srušio napadača Hrvatske u očajničkom pokušaju sprječavanja stvaranja posljednje prilike na utakmici. Gjasula je naknadno zbog toga dobio žuti karton.

Gjasulin trio doprinosa znači da je postavio rekord evropskih i svjetskih prvenstava koji se možda nikada neće moći ponoviti.

Naime, Gjasula je prva izmjena u historiji oba takmičenja koja je ušla s klupe i zabila gol i autogol u istoj utakmici. Naravno, i prvi je igrač koji je zabilježio oba ta podviga te dobio i žuti karton.