Zadnje kolo
76

Drama u Seriji A: Inter i Atalanta idu u Ligu prvaka, pirova pobjeda Milana

Piše: K. H.
Roma - Parma (Foto: EPA-EFE)
Utakmicama posljednjeg 38. kola završena je ova sezona italijanske Serije A, a prava drama viđena je u posljednjem kolu kada je u pitanju borba za Ligu prvaka i opstanak.

Prije posljednjeg kola Inter i Atalanta držali su treću, odnosno četvrtu poziciju i bile su im potrebne pobjede protiv Sassuoloa i Empolija kako bi i zvanično osigurali nastup u Ligi prvaka naredne sezone.

U isto vrijeme, Milan je čekao kiks barem jedne od dvije pomenute ekipe, a na kraju pobjeda Rossonera od 3:2 na gostovanju kod SPAL-a nije bila dovoljna za Ligu prvaka.

Atalanta je jako loše otvorila meč protiv Sassuoloa i gosti su golom Berrardija stigli u vodstvo od 1:0, no ubrzo je Zapata izjednačio na 1:1, da bi u petoj minuti nadoknade prvog poluvremena Berardi nepromišljenim potezom dobio direktan crveni karton i tako svoju ekipu ostavio na cjedilu. To su domaći igrači u drugom poluvremenu iskoristili i golovima Gomeza i Pašalića osigurali pobjedu i Ligu prvaka naredne godine.

Inter je još jednom priredio šokantnu utakmicu svojim navijačima, a plavo-crni su na kraju ipak teškom mukom uspjeli doći do pobjede protiv Empolija.

Keita je u 51. minuti pogodio za 1:0, a deset minuta nakon toga Icardi je promašio penal kojim je mogao riješiti pitanje pobjednika. Kazna je stigla u 76. minuti kada Traore pogađa za 1:1, no pet minuta nakon toga Radja Nainggolan postiže gol za 2:1 i veliko slavlje navijača Intera.

Do kraja meča Empoli je prijetio svim silama prema golu Intera, ali Samir Handanovič još jednom je pokazao zbog čega je najbolji golman Serije A, branio je velike prilike gostiju i sačuvao gol i plasman u Ligu prvaka svoje ekipe.