Liga prvaka
1.1k

Drama u Parizu: Manchester United golom iz penala u 93. minuti izbacio PSG

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Manchester Uniteda šokantno je izbacila PSG iz Lige prvaka nakon što su u uzvratnom meču osmine finala slavili u Parizu rezultatom 3:1 što im je nakon poraza od 2:0 u prvom meču bilo dovoljno za prolazak dalje.

Bez obzira na to što su u Pariz stigli kao potpuni autsajderi, Crveni đavoli hrabro su se od prve minute suprostavili domaćem PSG-u i odmah su pokazali da su u glavni grad Francuske stigli po čudo i prolazak u četvrtfinal, iako su prvi meč na domaćem terenu izgubili rezultatom 2:0. Već u drugoj minuti, gosti su stigli u vodstvo i najavili ono što će se dva sata kasnije desiti. Čudo!

Lukaku je iskoristio veliku grešku odbrane PSG-a, oduzeo im je loptu i rutinski riješio situaciju jedan na jedan s golmanom Buffonom za rano vodstvo Manchester Uniteda. Primljeni pogodak odmah je razbudio igrače Thomasa Tuchela koji su u osmoj minuti zaprijetili preko Mbappea, ali je njegov šut blokiran.

Ipak, ono što nisu uradili u osmoj, igrači PSG-a uspjeli su u 12. minuti. Mbappe je poslao prizemni centaršut kroz peterac Manchester Uniteda, De Gea nije mogao stići loptu, a na pravom mjestu bio je Bernat koji je pogodio za 1:1.

Domaći igrači su nakon postignutog pogotka još ofanzivnije krenuli prema golu gostiju iz Engleske, a do 21. minute imali su tri prilike preko Dani Alvesa, Bernata i Di Marije, no bez učinka. Igra se nakon toga malo smirila, a onda Manchester United dolazi do novog vodstva.

Rashford je šutirao, Buffon jako loše reagovao i kratko odbio loptu, a na pravom mjestu bio je Lukaku koji drugim pogotkom donosi novu prednost Crvenim đavolima.

To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena, a u nastavku susreta tempo igre je znatno pao, PSG je pokušavao doći do pogotka kojim bi riješili pitanje putnika u četvrtfinale, ali se Manchester United dobro branio i zatvorio je sve prilaze svom golu.

Kako se bližio kraj utakmice, činilo se da u drugom poluvremenu neće biti pogodaka, a onda u 90. minuti sudija Damir Skomina nakon pregledavanja VAR-a pokazuje na bijelu tačku za Manchester United zbog igranja rukom jednog jednog igrača PSG-a, a siguran realizator bio je Rashford koji silovitim udarcem postiže treći pogodak za Manchester United i donosi im čudesan prolazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Sudbina je htjela da Ole Gunnar Solskjaer u debiju u nokaut fazi Lige prvaka na klupi Manchester Uniteda stigne do nevjerovatnog preokreta i golom u sudijskoj nadoknadi, što je bio njegov zaštitni znak, izbaci PSG. Ovaj rezultat samo je još jedan pokazatelj koliko je Norvežanin unaprijedio Crvene đavole nakon odlaska Josea Mourinha, a kada su bez faktički pola prve postave uspjeli ostvariti ovakav rezultat i izbaciti PSG, onda granice za United ne postoje.