Nogomet
258

Drama u Lilleu pripala Litvaniji, Srbija zaustavljena u polufinalu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U finalnom susretu Eurobasketa u nedjelju će se sastati Španija i Litvanija pošto su litvanski košarkaši večeras u Lilleu porazili selekciju Srbije rezultatom 67:64.

Sjajnu košarku odigrali su košarkaši Litvanije tokom prve tri četvrtine, što se posebno odnosi na prvi period. Početna četvrtina pripala je timu Jonasa Kazlauskasa rezultatom 22:17. Srbija se probudila u drugoj četvrtini, te do pauze uspjela smanjiti vodstvo Litvanije na minus jedan. Rezultat je na poluvremenu glasio 35:34 u korist Litvanije.

Početkom treće četvrtine Litvanije je za nijansu podebljala vodstvo, da bi uslijedio period u kojemu je briljirala Srbija koja je finiš četvrtine dočekala sa plus tri. Sjajnu košarku u finišu odigrali su Litvanci koji su serijom 8:0 prešli u vodstvo, te posljednji period dočekali sa pet koševa prednosti.

Srbija početkom posljednje dionice nije uspijevala pogoditi, dok su Litvanci neobješnjivo gubili lopte jednu za drugom. Četiri minute prije kraja Litvanija je imala tri koša prednosti, da bi Teodosić pogotkom sa linije slobodnih bacanja smanjio na minus dva. Litvanija je u posljednju minutu meča ušla sa dva poena prednosti. Potom je Bjelica promašio šut za izjednačenje, te Litvancima ostavio priliku za povećanje prednosti. Priliku je iskoristio Seibutis koševima sa linije slobodnih bacanja za 65:61. Uzvratio je nevjerovatnim košem izvan linije 6,75 fantastični Miloš Teodosić.

Litvanija je tako četrnaest sekundi prije kraja imala poen prednosti i napad. Milosavljević je faulirao Seibutisa koji je pogodio prvi od dva pokušaja. Bogdanović trčao kontru za izjednačenje, ali se u ključnom trenutku okliznuo, pa je slavlje Litvanije moglo započeti.

Eurobasket, polufinale:

Srbija – Litvanija 64:67