Košarka
2.1k

Eurobasket u Litvaniji: Bh. kadeti deklasirali Hrvatsku i plasirali se u četvrtfinale

Klix.ba
Odličnom igrom od početka do kraja utakmice kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine porazila je odgovarajuću selekciju susjedne Hrvatske rezultatom 86:59, u sklopu Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Večerašnjim trijumfom mladi bh. košarkaši plasirali su se u četvrtfinale Eurobasketa. Već tokom prve četvrtine bilo je jasno koji tim će dominirati s obzirom da su naši košarkaši od starta bili dominantniji i bolji. Koševi su se redali jedan za drugim, dok je odbrana funkcionisala bezprijekorno. Hrvatska je uspjela postići tek 11 poena, pa je rezultat na prvoj pauzi glasio 22:11 u korist Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da su naši košarkaši po 22 koša postigli i u drugom i u trećem periodu, a još zanimljivije da su prva i treća četvrtina okončane s identičnih 22:11. U drugom periodu Hrvatska je bila nešto bolja nego u prvom i trećem postigavši 17 poena.

Odlična odbrana našeg tima besprijekorno je funkcionisala i u trećoj četvrtini, dok smo raspucani bili i u napadu. U posljednju dionicu ušli smo s nevjerovatnih plus 27.

S obzirom da je već tad pitanje pobjednika bilo riješeno, naši košarkaši u posljednjoj četvrtini igrali su opuštenije dozvolivši Hrvatskoj da u pojedinim trenucima smanji prednost i do minus 23. Na kraju smo ipak zaigrali kao na početku meča, pa smo s konačnih 86:59 ostvarili veliku pobjedu.

Najefikasniji igrač u bh. timu bio je Sani Čampara sa 21 poenom, Musa je dodao 17, Sikraš 12, a Janković deset poena. Na drugoj strani istakao se Darko Bajo sa 16 koševa.

Eurobasket u Litvaniji:

BiH – Hrvatska 86:59