Nogomet
0

Domenech: Zidane je kao igrač bio mit, ali kada si trener rezultat je iznad svega

Klix.ba
Raymond Domenech (Foto: EPA)
Raymond Domenech (Foto: EPA)
Bivši trener Francuske Raymond Domenech govorio je za francuski Le Monde o imenovanju Zinedine Zidanea na mjesto trenera Real Madrida. Zidane je bio ključni igrač reprezentacije Francuske na Mundijalu 2006. godine kada su Francuzi osvojili drugo mjesto, a taj meč je obilježio nezaboravni incident između Marca Materazzija i Zidanea.

"Zidane je mit. On je sposoban izazvati emocije u ljudima i ne samo pozitivne. On nije nježna zvijezda, nije ugodan dečko", kazao je 63-godišnji Domenech.

Na pitanje zašto je Francuska javnost oprostila Zidaneu za crveni karton u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je glavom udario Materazzija, a Francuzi kasnije izgubili od Italije nakon penala, Domenech je odgovorio da se niko tome nije ni protivio, jer Zidane je mit.

"Oprošteno? Ali niko nije ni mogao oprostiti kada ga nismo ni okrivili. Kada smo se vratili u Paris nakon finala u Berlinu, imali smo prijem kod predsjednika i dobili smo Legiju časti. Incident sa udaranjem glavom dio je mita. Kada neko glavom udari osobu koja ga provocira, to je ljudsko.

Ljudi vide samo jednog igrača u ovoj priči, ali niko nije pomislio kako su se osjećali Thuram, Henry, Vieira, Malouda ili Sagnol. Zidane je učinio loš potez i ostali su izgubili Svjetsko prvenstvo. Kao svaki mit, on je imao korist od ličnog imuniteta", smatra bivši selektor Francuske.

Domenech smatra da će Zidane naslijediti Didiera Deschampsa na klupi reprezentacije Francuske, a kada je trenerski posao u pitanju, tu nema "mitova i imuniteta", tu je rezultat mjerilo svega.

"Vidjet ćemo kako će reagovati kao trener ako jednog dana neki njegov igrač bude isprovociran i naruši sve njegove planove. Od sada Zidane će biti procijenjen na osnovu rezultata. Ako bude šampion, bit će legenda zbog toga. Ali, ako ne bude šampion, to će biti druga priča. Vidjeli ste šta se desilo sa Mourinhom. Sport je nemilorsdan", dodao je Domenech.