Neumoljiva statistika
112

Dolazi kraj jedne ere: Ronaldo među 10 najstarijih nogometaša Lige prvaka

F. Z.
Cristiano Ronaldo (Foto: EPA-EFE)
Cristiano Ronaldo (Foto: EPA-EFE)
Stigao je kraj jedne nogometne ere. Statistika je neumoljiva, a ona kaže da se Cristiano Ronaldo nalazi među deset najstarijih nogometaša koji su igrali u Ligi prvaka ove sezone.

Bez obzira na to što je Ronaldo još uvijek, a prvenstveno zahvaljujući izuzetno profesionalnom načinu života, jedan od najspremnijih igrača svijeta, neupitno je kako mu nije ostalo još mnogo godina aktivnog igranja nogometa.

Sa 34 godine, osam mjeseci i 17 dana Ronaldo je deseti najstariji nogometaš Lige prvaka koji je u ovom takmičenju nastupio ove sezone. Na spisku se našao i pouzdani brazilski štoper Thiago Silva, bivši as Chelseaja i reprezentacije Srbije Branislav Ivanović, a najstariji među njima je Ajaxov Klaas-Jan Huntelaar sa 36 godina, dva mjeseca i 11 dana starosti.

Salzburgovo čudo od djeteta Erling Haaland je deseti najmlađi nogometaš u Ligi prvaka ove sezone. Imao je 19 godina, mjesec i 27 dana kada je postigao tri gola u trijumfu Salzburga nad Genkom rezultatom 6:2.

Najmlađi je Ansu Fati, koji je imao svega 16 godina, deset mjeseci i 17 dana kada je upisao nastup za Barcelonu protiv Borussije Dortmund.