Ugledni bh. trener
578

Dogan preuzeo omladinski pogon FK Radnik Hadžići: Cilj je stvarati talente za evropski nivo

Piše: O. T.
Mensur Dogan
Mensur Dogan
Bivši šef omladinskog pogona FK Željezničar Mensur Dogan preuzeo je omladinski pogon FK Radnik Hadžići te je u saradnji sa poznatim bosanskohercegovačkim menadžerom Irfanom Redžepagićem, koji prati razvoj kluba, najavio novi projekat kluba koji svoju najveću pažnju želi posvetiti mladim igračima.

"Imao sam i drugih ponuda, ali ljudski faktor je presudio u mojoj odluci da preuzmem omladinski pogon Radnika. Prije svega, tu spadaju Irfan Redžepagić i predsjednik kluba Ekrem Tufo. Poznavajući njih i njihov karakter, kao i sve ono što su uradili u svom životu, bio je prvi faktor u mojoj odluci. Drago mi je da se nalazim u ovakvom ambijentu gdje su posloženi i ljudski faktor i uslovi", kazao je Dogan za Klix.ba.

Dogan je na ljeto 2015. godine napustio Željezničar u kojem je u dva različita mandata proveo devet godina. Pečat njegovog rada su brojni uspjesi kadeta i juniora Plavih, kao i današnji profesionalci poput Edina Džeke, Ibrahima Šehića, Semira Štilića, Edina Cocalića, Ervina Zukanovića, Armina Hodžića, Riada Bajića, Amira Hadžiahmetovića i mnogih drugih koji su stasali pod Doganovim nadzorom.

Sa juniorima želimo što prije ostvariti plasman u juniorsku Premijer ligu BiH

"U Želji sada imaju neke drugačije vizije rada, rade drugi ljudi. Naravno da svako misli da radi najbolje što je moguće. Željezničaru želim svaku sreću i novim ljudima želim da naprave barem pola igrača koje smo mi uspjeli napraviti tokom mandata u kojem sam radio. Volio bih da ponove taj uspjeh ili naprave nešto još bolje", ističe Dogan.

Ovaj ugledni bh. stručnjak, koji radi i kao predavač u Centru za edukaciju trenera Nogometnog saveza BiH, nove igrače želi proizvoditi u Radniku iz Hadžića, klubu koji je do prije šest godina također stvarao vrlo uspješne fudbalere. Naime, Radnik je u periodu od 2006. do 2011. godine u saradnji sa menadžerom Irfanom Redžepagićem proizveo veliki broj igrača koji se danas uspješno bave profesionalnim fudbalom.

Tu, među ostalim, spadaju Muris Mešanović, Jasmin Šćuk, Enis Sadiković, Nevres Fejzić, Sinan Ramović, Aldin Čajić, Mirzad Mehanović, Abid Mujagić, Armin Ćerimagić, Benjamin Tatar, Damir Sadiković i Smail Prevljak.

Zgrada Radnika iz Hadžića u kojoj će osim klupskih prostorija biti i apartmani za fudbalere. (Foto: Općina Hadžići)
Zgrada Radnika iz Hadžića u kojoj će osim klupskih prostorija biti i apartmani za fudbalere. (Foto: Općina Hadžići)

Svi oni su, u periodu dok je sa klubom sarađivao Redžepagić i kada je klub posebnu pažnju posvetio i infrastrukturi izgradivši teren sa umjetnom travom, prolazili fudbalsku obuku od koje danas žive. Redžepagić svoju pažnju ponovo želi posvetiti Radniku, a to je bio veliki razlog da Dogan dođe u ovaj klub koji će naredne godine proslaviti 70. rođendan.

"Kratkoročni plan je napraviti analizu trenutnog stanja te privući što više talentovanih igrača kojima nudimo dobre uslove rada i dobar program rada. Posebnu pažnju posvetit ćemo juniorima. Želimo da sa juniorima što prije dođemo do juniorske Premijer lige BiH. Dugoročno, želimo sve ostale selekcije napraviti u skladu sa sportskim kriterijima. Dakle, da nam sportski kvalitet bude na prvom mjestu te da mladim igračima pružimo šansu da se kroz rad toliko usavrše kako bi bili spremni za inostrano tržište. Nadam se da ćemo kroz ovaj novi projekat, pogotovo zbog saradnje sa agencijom Irfana Redžepagića, uspjeti pripremiti naše talente da budu konkurentni za našu reprezentaciju, ali i za klubove najvećeg evropskog nivoa", kazao je Dogan.

Redžepagić želi nastaviti tamo gdje je stao 2011. godine, otvorena su vrata svim talentima

Jedan od najuspješnijih bh. menadžera Irfan Redžepagić, koji u svojoj agenciji ima i najboljeg igrača BiH Edina Džeku, vjeruje da će Radnik ovaj put napraviti još bolje rezultate u odnosu na period kada je prethodno sarađivao sa klubom. Redžepagićevo iskustvo zajedno sa Doganovim trenerskim umijećem i znatno boljom infrastrukturom koju Radnik danas posjeduje opravdavaju velika očekivanja.

"Imao sam jako lijepo iskustvo sarađujući sa Radnikom u periodu od 2006. do 2011. godine. Ispunili smo određene planove, mnogo radili na infrastrukturi, organizovali veliki broj dječaka koji su došli trenirati i igrati za Radnik, a danas nastupaju u drugim klubovima i imaju svoje karijere. Sada imamo bolje temelje i želimo napraviti neke nove klince koji će ostvariti još bolje rezultate. Prvi korak na tom putu bio je dovođenje Mensura Dogana, najboljeg stručnjaka u BiH za rad sa mladima", kazao je Redžepagić koji se zahvalio ljudima iz Hadžića, posebno načelniku Hamdi Ejuboviću.

Radnik u Hadžićima ima glavni teren sa prirodnom travom, pomoćni teren sa umjetnom travom i manju zgradu. (fotografija iz 2014. godine) (Foto: Arhiv/FK Radnik Hadžići)
Radnik u Hadžićima ima glavni teren sa prirodnom travom, pomoćni teren sa umjetnom travom i manju zgradu. (fotografija iz 2014. godine) (Foto: Arhiv/FK Radnik Hadžići)

Prvi tim Radnika iz Hadžića se takmiči u Drugoj ligi FBiH, dok su kadeti i juniori u Prvoj ligi FBiH. Aktuelni osvajač juniorske Prve lige FBiH je Velež koji je tako izborio plasman u Premijer ligu BiH, što je prvi cilj Radnika u narednom periodu.

Nakon dovođenja Dogana, klub se želi posvetiti infrastrukturi gdje spadaju završni radovi na klupskim apartmanima gdje bi mogli boraviti igrači ovog kluba. Klub je i ranije radio selekciju iz cijele BiH, pa i šire tako da su u klubu igrali igrači iz Jablanice, Živinica, Konjica, Gradiške, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

"Prvi dio plana je dovođenje stručnog kadra koji će raditi na projektu, a onda završavanje započete infrastrukture. Kada završimo radove, u našim prostorijama bi trebalo biti mjesta za oko 15 igrača sa strane. Vrata našeg kluba otvorena su za sve talentovane igrače", objasnio je Redžepagić za naš portal.