Svjetska prvenstva
0

Do sada postignuto 48 hat-trickova

FENA
Gabriel Batistuta
Gabriel Batistuta
Na dosadašnjih 18 izdanja svjetskih nogometnih prvenstava zabilježeno je 48 hat-trickova, a prvi nogometaša koji je na jednoj utakmici zabio tri gola bio je Amerikanac Bert Patenaude 1930. godine. Zadnjem je to uspjelo Portugalcu Pauleti prije osam godina u susretu protiv Poljske.

Patenaude je zabio tri gola u pobjedi SAD-a protiv Paragvaja (3:0) u junu 1930. godine. Dva dana kasnije u argentinskoj pobjedi protiv Meksika (6:3) hat-trick je ostvario i Argentinac Guillermo Stábile.

Mađar László Kiss najbrže je postigao hat-trick na svjetskim prvenstvima. U susretu protiv Salvadora na SP-u 1982. godine zabio je tri gola u razmaku od svega sedam minuta. Prvi gol je zabio u 70. minuti, drugi u 74., a treći u 77. minuti, a zanimljivo u igru je ušao u 55. minuti. To je ujedno i jedini slučaj u historiji svjetskih prvenstava da je jedan rezervni igrač zabio tri gola na jednoj utakmici.

Englez Geoff Hurst jedini je nogometaš kojem je uspjelo upisati hat-trick u finalu SP-a. Na slavnom Wembleyu 1966. godine zabio je tri gola u pobjedi Engleske protiv Njemačke 4:2. Nad njegovim drugim, a engleskim trećim golom u toj utakmici još uvijek stoji oblak sumnje jer nikada nije utvrđeno je li lopta prešla crtu ili nije. Sudac je na intervenciju pomoćnika gol priznao.

Argentinac Gabriel Batistuta jedini je nogometaš koji je zabilježio hat-trick na dva uzastopna svjetska prvenstva. To mu je uspjelo 1994. i 1998. godine. Zanimljivo, ovje utakmice igrane se 21. juna – prvo je zabio tri gola Grcima (4:0), a četiri godine kasnije i reprezentaciji Jamajke (5:0).

Dva puta su hat-trick upisali i Mađar Sándor Kocsis protiv Sjeverne Koreje i Sr Njemačke na SP-u 1954. godine, Francuz Just Fontaine četiri godine kasnije protiv paragvaja i SR Njemačke, te Nijemac Gerd Müller na SP-u 1970. godine protiv Bugarske i Perua.