Fantastičan početak
364

Do Eura je ostalo još mnogo, ali Prosinečki na klupi Zmajeva gradi sjajnu podlogu

Piše: Omar Tipura
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Još uvijek ne znamo protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a samim tim ne znamo ni da li će biti potrebe da igramo baraž za EP, kao što ne znamo ni koga bismo u tom baražu mogli sresti. Tako je jasno da je pred nogometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine dalek put do plasmana na EP, ali to ne umanjuje veličinu posla koji je Robert Prosinečki uradio kao selektor Zmajeva. Bolje od dosadašnjeg učinka teško je i zamisliti.

Remi protiv Austrije u Beču (0:0) u 4. kolu 3. grupe B Lige nacija osigurao nam je plasman u A Ligu nacija 2020/2021. godine, kao i nastup u play offu B Lige nacija ukoliko kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ne izborimo učešće na Evropskom prvenstvu koje će se igrati 2020. godine. S ukupno 10 bodova u četiri odigrane utakmice, u kojima smo dva puta pobijedili Sjevernu Irsku te po jednom pobijedili i remizirali u mečevima protiv Austrije, okončali smo nastup u 3. grupi B Lige nacija. Pri tome smo primili samo jedan pogodak u četiri meča.

Iako je rezultat najvažniji, on nije jedina pozitivna stvar. Prosinečki je nanizao devet utakmica bez poraza, računajući i prijateljske mečeve, čime je izjednačio rekord Safeta Sušića po broju utakmica bez poraza u nizu.

Također, Prosinečki je paralelno s rezultatima na terenu sjajno napravio značajnu smjenu generacija u reprezentaciji. Tako su mjesta koja su ostala upražnjena odlascima Vedada Ibiševića, Harisa Medunjanina, Mensura Mujdže, Emira Spahića i Senada Lulića bezbolno popunjena Harisom Duljevićem, Eldarom Čivićem, Elvisom Sarićem, Darkom Todorovićem, Radetom Krunićem...

Afirmisanje novih igrača sve se manje osjeti na igri tima koji iz meča u meč pokazuje veću stabilnost, a neophodno je istaći krasnu atmosferu koja vlada u reprezentaciji i koja se manifestuje na terenu gdje se vide neupitna želja, hrabrost i jedinstvo ovog tima.

Prosinečki je uspjeh izgradio donošenjem odluka koje su u javnosti izazivale brojne polemike, povlačio je poteze koji su izazivali skepsu. Bilo je upitno da li su određeni igrači uopće kvalitet za reprezentaciju, posebno za mjesto u prvoj postavi. Postavljala su se i pitanja zašto određenih igrača nema na spisku. Nedoumice su vladale i iznad pitanja da li će njegov stil koji se ogleda u težnji ka pas igri uspjeti zaživjeti u timu koji pogotovo u odbrani nema igrače koji gaje taj stil. Ali, vrijeme i rezultati su pokazali da je Prosinečki od početka znao šta radi i da je znao da je to moguće.

Pečat svega što je Prosinečki uradio u dosadašnjem periodu na klupi Zmajeva upravo je remi protiv Austrije. U utakmici koju je mogao izgubiti uz gol razlike i opet osvojiti prvo mjesto u grupi Prosinečki je igrao za gol više i u prijelomnim trenucima meča u igru je uveo debitanta Amera Gojaka.

U utakmici koja je Beč obojila u plavo-žuto i koju je s tribina pratilo više od 15 hiljada navijača, Prosinečki se nije bojao pritiska, nije strahovao od eventualnih zvižduka razočaranih navijača koji su prešli tolike kilometre da podrže Edina Džeku i društvo. Nije strahovao od toga da mu neko zamjeri što nije izbacio Eldara Čivića s kojim radi od početka svog mandata i vratio Seada Kolašinca koji je neupitno bolji igrač.

Robi je bio hrabar, a njegov tim koji cijeni njegove odluke, tim koji se uvjerio da će Robi cijeniti svačiji rad u reprezentaciji i posebno ga vrednovati, dao je sve od sebe i pružio predstavu za uživanje. Teško je pronaći uzbudljiviju i sadržajniju utakmicu u kojoj su Zmajevi igrali od utakmice koja je sinoć odigrana u Beču. To je, sada znamo, zapravo nagrada za ono što reprezentaciji daju njen stručni štab i njeni igrači.

Podloga je postavljena, temelji su napravljeni. Prave stvari tek treba da uslijede, a one počinju nakon 2. decembra, kada saznamo ko su nam protivnici u kvalifikacijama za Euro. Do tada, "otplešimo" još jedno kolo u gostima, ali ovaj put protiv Španije u prijateljskom meču ove nedjelje.