Pomenuo Sarajevo i BiH
23

Dirljivo pismo predsjednika FIFA-e nakon Ćirine smrti: Otišao je simbol hrvatskog nogometa

D. P.
Miroslav Ćiro Blažević tokom posljednje posjete Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)
Miroslav Ćiro Blažević tokom posljednje posjete Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik krovne kuće svjetskog nogometa (FIFA) Gianni Infantino poslao je pismo najdubljeg suosjećanja nakon smrti legendarnog trenera Miroslava Ćire Blaževića.

Bivši selektor reprezentacije BiH napustio nas je prošle sedmice u 88. godini. Rođeni Travničanin ostavio je dubok trag u jugoslovenskom, regionalnom, ali evropskom i svjetskom nogometu pa ne čudi da je njegova smrt potresla i prvog čovjeka FIFA-e.

Stoga, Infantino se odlučio oprostiti od Ćire emotivnim pismom koje je poslao na adresu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića, ali i porodice Miroslava Ćire Blaževića.

Infantinovo pismo, koje je objavljeno na zvaničnoj stranici HNS-a, prenosimo u cijelosti:

"Ovim putem želim izraziti najiskrenije saučešće povodom smrti bivšeg igrača, selektora i simbola hrvatskog nogometa Miroslava Blaževića. Riječi ne mogu izraziti tugu koju osjećamo zbog ovog gubitka.

Tokom svoje igračke karijere Miroslav Blažević je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća zastupao boje Dinama, zagrebačke Lokomotive, Sarajeva i Rijeke, odnosno švicarskih klubova Siona i Moutiera. Poslije je, međutim, stekao ime uglavnom kao trener. Nakon igračkog penzionisanja započinje uspješnu međunarodnu trenersku karijeru, koja će trajati više od četiri decenije. Trenirao je nekoliko klubova u bivšoj Jugoslaviji, Evropi i svijetu, osvojivši brojne trofeje, pogotovo s Dinamom, Sionom i Grasshoppersom.

Vodio je i reprezentaciju Hrvatske, dovevši je do historijske bronze na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, bio selektor Švicarske, Irana, Bosne i Hercegovine i olimpijske reprezentacije Kine.

Smatra se jednim od najuspješnijih trenera svih vremena, nogometnom legendom, vođom ekipe i motivatorom, njegova ostavština i postignuća, a pogotovo njegova liderska uloga, ličnost i ljudske kvalitete neće biti zaboravljene i zaista će nam nedostajati.

U ime međunarodne nogometne zajednice, želim izraziti naše duboko saučešće Hrvatskom nogometnom savezu, te Miroslavovoj porodici, prijateljima i voljenima. Naše su misli sa svima vama.

Nadamo se da će ova sjećanja i naše riječi podrške donijeti malo mira i utjehe u ovom teškom trenutku", navedeno je u Infantinovom pismu.