Objasnio odluku
23

Direktor FK Velež o sastancima sa Zeljkovićem: Koliko god nam bilo ili ne bilo mučno, moralo se desiti

K. H.
Džemil Šoše
Džemil Šoše
Direktor FK Velež Džemil Šoše u opširnom intervjuu za zvaničnu stranicu Rođenih govorio je o ambicijama u nastavku sezone, sastanku s predsjednikom Nogometnog saveza BiH Vicom Zeljkovićem u Antaliji i brojim drugim zanimljivim sportskim temama.
S dobrim igrama i rezultatima neminovno rastu i ambicije. Već se otvoreno priželjkuje osvajanje Kupa, što bi bio prvi veliki trofej nakon evo već 35 godina.

"Uz dobre igre i rezultate, od takvih želja i ambicija se jednostavno ne može pobjeći. Izlazak u Evropu, preko Kupa ili kroz samo prvenstvo, definitivno jeste naša želja. Velež je naprosto klub koji u svaku sezonu mora ulaziti s visokim ambicijama i s namjerom da izbori plasman u evropska takmičenja. Tako je i ove sezone, uprkos teškoćama kroz koje smo prošli na njenom otvaranju. A što se Kupa tiče, naravno da jako raduje činjenica da smo prvu utakmicu četvrtfinala protiv Širokog Brijega odigrali jako dobro i zabilježili odličan rezultat, koji bi nam, ako ne dopustimo sebi nikakvo opuštanje, trebao osigurati ulazak u polufinale. A onda, naravno, želimo napraviti i korak dalje. Koliko krupan korak, vidjet ćemo."

Vaši sastanci s Vicom Zeljkovićem, prvo u Antaliji, a onda i u Sarajevu, izazvali su dosta medijske pažnje i različitih komentara. Vaš komentar?

"Da, u javnosti zaista postoje podijeljenja mišljenja kad je riječ o našim sastancima sa čelnicima NS BiH. Naravno, nemam nikakav problem s tim da se nekome, zbog ovoga ili onoga, ne sviđaju određene odluke i potezi Uprave. Uostalom, možda se ni moji lični stavovi i emocije ne poklapaju uvijek s potezima koje vučem kao direktor kluba. A posmatrano s pozicije koju obavljam, ti sastanci su se morali desiti – koliko god nam lično to bilo ili ne bilo mučno – ako će Velež od toga imati neke koristi. A u konkretnom slučaju, imalo smo situaciju da na našu utakmicu u Antaliji dođe predsjednik Nogometnog saveza i pozove nas na sastanak, a pritom nam jasno kaže da, kao svojevrsnu čestitku za zlatni jubilej kluba, Nogometni savez namjerava Veležu dati prioritet u UEFA-inom projektu modernizacije terena na našim stadionima. Riječ je o izgradnji terena s hibridnom travom, projektu vrijednom 1.200.000 eura. Šta god neko privatno mislio, bilo bi nemoralno i nepošteno prema Veležu ne otići na takav jedan sasatanak. Smatrao sam da moram prisustvovati takvom sastanku i pokušati učiniti ono što je u datom trenutku najbolje za Fudbalski klub Velež."

Pojasnite malo šta konkretno klub dobija? O kakvom terenu je riječ?

"Dobivamo moderan teren s hibridnom travom koji će zadovoljavati najviše evropske standarde. Jednostavnije kazano, teren kakav vidimo na stadionima klubova iz liga petice. Dakle, ne radi se tu samo o hibridnoj travi vrhunskog kvaliteta, nego i o najmodernijem sistemu drenaže i navodnjavanja. Sama cijena projekta govori, uostalom, dovoljno. Stadion Rođeni dobit će ovim projektom teren o kakvom smo do jučer mogli samo sanjati i s kojim će Arena Rođeni, kad i konačno bude dovršena, sigurno spadati među najbolje nogometne stadione u široj regiji.

Projekat je zvanično dogovoren na sarajevskom sastanku?

"Da. Naime, po povratku iz Antalije vidjeli smo da je naš sastanak tamo izazvao dosta polemike, da postoje različita i međusobno suprotna mišljenja i stavovi o tome. A onda nam je stigao zvanični dopis iz Nogometnog saveza, odnosno pismo namjere za drugi inicijalni sastanak, na kojem bi se razgovaralo o detaljima projekta. Uglavnom, dobili smo zvaničnu potvrdu da je stadion Rođeni prvi koji će u sklopu ovog projekta dobiti savremeni teren s hibridnom travom, uz Gradski stadion u Banjoj Luci i Tušanj na kojem igraju i Sloboda i Tuzla City. I opet je bilo različitih komentara, iako su stvari u suštini jako jednostavne: riječ je o UEFA-inom projektu modernizacije nogometnih terena u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg bi 12 stadiona u Bosni i Hercegovini trebalo dobiti nove travnjake. Dakle, nije to ničija privatna stvar niti nešto što se može raditi kako se kome prohtije."

Kompletan intervju direktora Veleža možete pročitati ovdje.