Usvojena apelacija
103

Velež je dobio bitku, a da li će dobiti i "rat": Šta je pozadina Zeljkovićeve posjete Rođenima

H. Halvadžija
Senad Husnić, Marko Miličić, Vico Zeljković i Džemil Šoše (Foto: Instagram)
Senad Husnić, Marko Miličić, Vico Zeljković i Džemil Šoše (Foto: Instagram)
Svi nogometni klubovi u Bosni i Hercegovini koji se zalažu za fair-play, regularno takmičenje i neutralno suđenje, ove sedmice su možda i nesvjesno dobili bitku, koja bi mogla nagovijestiti određene promjene u budućnosti.
Kako saznaje Klix.ba, Apelaciona komisija Nogometnog saveza BiH uvažila je žalbu pravnog tima koji zastupa FK Velež i Šemsudina Hasića nakon što je Disciplinska komisija odbila da utvrdi navodne propuste, nezakonito postupanje i odgovornost delegata Dragomira Đajića i predsjednika NS BiH Vice Zeljkovića za kaznu izrečenu mostarskom klubu nakon incidenta u prekinutoj utakmici protiv Borca u jesenjem dijelu šampionata.

Drakonske kazne izrečene su FK Velež i Šemsudinu Hasiću poslije nereda na utakmici između mostarskog kluba i Borca u septembru prošle godine, a nakon koje je i glavni sudija meča Sabrija Topalović napadnut u blizini Jablanice od strane nepoznatih lica u automobilu u kojem se nalazio zajedno sa svojim pomoćnikom Admirom Šehovićem i supervizorom suđenja Adnanom Alispahićem.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH je nakon pomenute utakmice donijela odluku kojom se FK Velež kažnjava oduzimanjem tri boda i finansijski sa 10.000 KM, a stadion Rođeni je suspendovan na šest utakmica.

Također, prvi čovjek kluba Šemsudin Hasić suspendovan je na dvije godine obavljanja dužnosti u nogometu, a meč je registrovan službenim rezultatom 3:0 za Borac.

Nakon ove odluke, pravni tim Veleža uputio je žalbu Apelacionoj komisiji koja je kaznu djelimično ublažila i Rođenim smanjila novčanu kaznu na 6.000 KM, dok su suspenzija stadiona i oduzimanje bodova ostali na snazi, a sada već bivšem predsjedniku Hasiću suspenzija je smanjena sa 24 mjeseca na 18 mjeseci.

Nakon toga Velež je pokrenuo i proces na Sportskom arbitražnom sudu (CAS), a paraleno s tim, pravni tim je uputio dodatnu žalbu Disciplinskoj komisiji tvrdeći da je delegat Dragomir Đajić svojim izvještajem sa sporne utakmice i postupanjem jasno prekoračio ovlaštenja, odnosno da je predsjednik saveza Vico Zeljković medijskim istupima, postupao suprotno odredbama Kodeksa o ponašanju članova nogometne organizacije.

Disicplinska komisija je provobitno glatko odbacila žalbu sa tvrdnjom da Zeljković nije prekršio odredbe Kodeksa o ponašanju članova NS BiH, kao i samog Statuta saveza, jer prema njima nije dao pristrasne i neutemeljene izjave dok delegat Đajić nije učinio ništa što mu se stavlja na teret.

I protiv ove odluke pravni tim Veleža je uložio žalbu Apelacinoj komisiji tražeći da preinače odluku zbog pogrešne primjene propisa, te da utvrde propuste, nezakonito postupanje i odgovornost delegata Dragomira Đajića i predsjednika NS BiH Vice Zeljkovića uz odgovarajuće sankcije.

Apelaciona komisija je utvrdila da je odluka Disciplinske komisije neutemeljena, jer su sebi dali za pravo da izvode zaključke da li je neko učinio prekršaje za koje se činjenično i pravno tereti, prije nego li je započela i provela disciplinski postupak.

Zbog toga je žalba pravnog tima Veleža i Hasića usvojena, a disciplincima je naloženo da u ponovnom postupku utvrde i sprovedu disciplinski postupak i istragu kako je propisano pravilnicima.

Zanimljivo, samo nekoliko dana nakon odluke Apelacione komisije, predsjednik NS BiH Vico Zeljković razgovarao je u Antaliji s predstavnicima FK Velež i prema svemu sudeći, trudi se zakopati ratne sjekire i izgladiti narušene odnose.

S obzirom da se uveliko govori o involviranosti u politici predsjednika Zeljkovića i nekoliko drugih članova Izvršnog odbora saveza, što se kosi s UEFA-inom propisima, kao i već nametnutnih sankcija Zeljkovićevom ujaku, Miloradu Dodiku i mogućim sankcijama s njima povezanim firmama, te da se Premijer liga nastavlja već sljedeći vikend, posjeta Zeljkovića Veležu i navodno drugim klubovima itekako ima smisla, jer prvi čovjek saveza želi izbjeći dodatne tenzije u završnoj fazi Premijer lige, a samim tim i stvaranje dodatnih polemika oko svog imena.

Zeljković je nakon nereda u Mostaru najavio najoštrije moguće sanckije organizatorima susreta te predsjedniku Rođenih Šemsudinu Hasiću, kojeg je smatrao najodgovornijim, ali čini se da je nakon odluke Apelacione komsije, kao i činjenica da je Velež uputio žalbu i Sportskom arbitražnom sudu (CAS), ublažio svoje stavove.

Kako je navedeno na Instagram profilu Zeljkovića, u društvu predsjednika NS BiH bio je njegov savjetnik Marko Miličić, a razgovarali su s predsjednikom Veleža Senadom Husnićem i direktorom Džemilom Šošeom.

Zanimljivo, Velež nikada na svojim službenim stranicma nije potvrdio da je Husnić imenovan za novog predsjednika nakon suspenzije Hasića, iako je već od ranije član Upravnog odbora mostarskog kluba.

O toj promjeni tek se moglo saznati iz pojednih medijskih tekstova, a očigledno je da Šemsudin Hasić radi sve u korist voljenog kluba i ne želi na bilo koji način kočiti razvoj Veleža.

Velež je na domaćoj instanci dobio jednu bitku, a ostaje da se vidi da li će dobiti i "rat" na CAS-u.

Odluka Apelacione komisije mogla bi biti indikativna i nagovještaj određenih pozitivnih promjena u bh. nogometu, a u Veležu se nadaju da će u procesu protiv NS BiH koji je u toku i CAS poništiti ili drastično ublažiti postojeće kazne.

To bi mogao biti još jedan od razloga posjete Zeljkovića delegaciji Veleža, s obzirom da se u drugom i već započetom procesu pred CAS-om od NS BiH očekuju bitni odgovori, a po svemu sudeći i NS BiH na čelu sa Zeljkovićem se nada da će napokon uspjeti usaglasiti stavove s Veležom nakon utakmice koja je žestoko uzdrmala bh. klupski nogometi i okrenuti novu i pozitivnu stranicu priče koju godinama svi simpatizeri bh. nogometa iščekuju.