Nogomet
94

Dino Selimović: Puno novinara privatno na Facebooku previše komentariše klub

Piše: D. B.
Dino Selimović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama FK Sarajevo danas je održana konferencija za medije na kojoj su se medijima obratili predsjednik Edis Kusturica, direktor Dino Selimović i sportski direktor Abdulah Ibraković. Čelnici kluba sa Koševa su osudili pojedine medije i novinare zbog njihovog izvještavanja te istakli da rade kako bi ekipa što prije izašla iz krize.

Predsjednik Edis Kusturica je otvorio konferenciju za medije te se osvrnuo na trenutna dešavanja u klubu i medijske napise.

"Imamo najviše sportske ciljeve, to je slučaj i ove godine. Mi djelujemo u više pravaca, negdje nam ide, negdje ne, ali to je tako u životu. U svakom kolektivu ima problema, ne postoji idealan entitet. Normalno je da u životu ima uspjeha i padova, treba ih prevazilaziti i tražiti rješenja. Situacija je mnogo bolja nego kad sam ja tek došao u klub. Ekstremno sam zadovoljan u odnosu na taj period. Borit ćemo se do posljednje kapi krvi da ostvarimo naše ciljeve. Malo nas je stalo u sportskim rezultatima, ali tražimo način da što jači izađemo iz ovoga. Znamo šta radimo, tako da je medijski sve prenapuhano. Treba nam malo mira. Mi smo najotvoreniji klub prema medijima jer smo uradili dobre stvari. Želimo dokazati da se u BiH može uraditi dobar posao kojim se možemo ponositi. Sada ima puno negativne energije", izjavio je Kusturica.

"Nema vanredne i spektakularne situacije"

Dodao je da nema mjesta za vanredne situacije i spektakle, kao i da ekipi treba mir kako bi se vratila na pravi put.

"Nogometaši i stručni štab trebaju pričati na terenu, ali i ispuniti obavezu prema medijima. Sada ulazimo u ključni mjesec za borbu za titulu. Treba nam mira i pozitivne atmosfere. Ako i ne uspijemo, nije smak svijeta. Nastavit ćemo raditi i voljeti FK Sarajevo. Uvijek ćemo nastojati da bude sve bolje i bolje. Nema vanredne i spektakularne situacije, razgovaramo s igračima i trenerom kako bismo našli rješenje. U razgovorima s igračima pokušavamo saznati šta kome smeta i ujediniti se. Ako se razmišlja negativno, nema vrhunskog rezultata", rekao je predsjednik FK Sarajevo.

On smatra da neće biti neuspjeh ako FK Sarajevo ne osvoji titulu ove godine.

"Trofeji su segment po kojem se prepoznaje klub. Ne smatram da bi neosvajanje trofeja bio neuspjeh. Neuspjeh bi bio da ruiniramo klub i napravimo dug. To nije cilj. Ako budemo prvi, bit ćemo zadovoljni, ako ne, bit ćemo viceprvaci, igrati u Evropskoj ligi i slično", jasan je bio Kusturica.

Nakon Kusturice se novinarima obratio generalni direktor Dino Selimović, koji je osudio pojedine medije, kao i novinare koji na privatnim profilima komentarišu igre i rezultate FK Sarajevo, te poteze klupskih čelnika.

"Puno novinara privatno na Facebooku previše komentariše klub. Njihove riječi imaju teže značenje nego riječi običnih navijača. FK Sarajevo je bio u problemima, sada smo najveći kolektiv u BiH. Nismo mi izgubili kormilo. Suspendovali smo igrače za koje smatramo da to zaslužuju. Doveli smo Mehu Kodru, jednog od najvećih nogometaša iz BiH svih vremena. Oni ga ocjenjuju, a uglavnom nisu na treninzima. Smetamo svima i svjesni smo toga. Puno ljudi sada želi funkcije, puno menadžera nema prolaza u klubu. Igrači slabo igraju, razočarani smo i to se mora popraviti, ali nam medijski linč ne treba. Otpuštanja neće biti, igrači su krivi, kao i stručni štab, kažnjeni su i uradit će sve da to poprave", kazao je Selimović.

Ibraković: Smetam li zato što sam sportski direktor FK Sarajevo?

Navijači FK Sarajevo najviše zamjerki imaju na rad sportskog direktora Abdulaha Ibrakovića, koji se danas također obratio medijima.

"Smetam li zato što sam sportski direktor FK Sarajevo? Ovaj klub ima svoj način upravljanja, postoje strategije koje se usvajaju, tako funkcionišemo. Žao mi je što moram razočarati menadžere, jer tvrdim da neće pljačkati klub. Razloge zašto smo drugi na tabeli tražimo analizama, na dobrom smo putu i nismo izgubili kormilo. Imamo najbolji tim u državi, ali to još nisu dokazali. Bit će teško, ali se nećemo predati. Jači smo i odlučniji da osvojimo titulu. Odgovaramo vlasniku i upravi, kao i navijačima", izjavio je Ibraković.

Komentarisao je i glasine o nezadovoljstvu igrača.

"Svako ko ne igra nezadovoljan je, ali to ne treba biti u medijima. Svi imaju šansu da se dokažu. Mi ćemo biti zadovoljni ako to uspiju. Igrači su plaćeni redovno, ali ne više od ostalih u drugim klubovima. Konstruišu se razne priče i ne mogu da shvatim da se napiše nešto što nije provjereno u klubu", rekao je Ibraković.

Dodao je da Nemanja Bilbija, Ševko Okić, Adnan Kovačević, Ahmad Kallasi i Dejan Bandović imaju individualne odgovornosti za loše rezultate.

"Utakmica s Drinom nije razlog zbog kojeg su igrači suspendovani. Oni imaju individualnu odgovornost i suspendovani su. Oni rade, a pozvat ćemo ih kad budu potrebni. Klub ima pravila i hijerarhiju i to se mora poštovati", dodao je sportski direktor FK Sarajevo.