U Sarajevu urađeno mnogo posla
0

Dino Selimović: Sramotno je da je klub doveden u ovakvu situaciju

Piše: Edin Isanović
Nova Uprava FK Sarajevo je u proteklom periodu uradila mnogo posla. Došli su u izuzetno teškim trenucima, pred njima su bili mnogi izazovi, ali su se uhvatili u koštac sa brojnim problemima i, već sada možemo reći, mnoge uspjeli riješiti. Kao najveći treba istaći velika finansijska dugovanja koja klub konstantno vuku prema dnu. Razgovarali smo s Dinom Selimovićem, direktorom Bordo tima. Govorio je o preprekama sa kojima se koševski premijerligaš konstantno susreće.

Selimović je istakao kako je najveća pobjeda aktuelne garniture dobra volja i rješenje problema dogovoreno sa Poreznom upravom FBiH.

"Dobili smo još šest mjeseci da riješimo nagomilane probleme. Nužno je održavanje Skupštine FK Sarajevo, da bi smo izmijenili Statut i pristupili nekom obliku vlasničke transformacije. To je zaista jedino rješenje, jer neko mora uložiti novac i izmiriti dio ili većinu tih obaveza. Apelujemo da u svemu pomogne i država. Generalno, problem imaju klubovi s tradicijom. U postratni tranzicijski period su ušli sa nekim dugovanjima. Ne stoji konstatacija da Sarajevo i Željezničar ne plaćaju porez, to nije tačno, pogrešno se prezentira. Mi plaćamo onoliko koliko možemo“, ističe Selimović za Sarajevo-x.com.

Formiran pravni tim

Potom je direktor tima sa Koševa objasnio kako je UEFA pooštrila kriterije za dobijanje licence u 2012. godini.

"Kriteriji su mnogo strožiji, ali mislim da se ne može insistirati u zemljama gdje nije riješeno vlasništvo nad klubovima. Tu bi krovna evropska nogometna kuća trebala imati više razumijevanja. Meni je žao što klub ranije nije kvalitetnije komunicirao s medijima i javnosti, ali su vjerovatno imali i razlog za to. UEFA je pooštrila finansijski kriterij, da ne govorim o infrastrukturnom. Možda će za dvije godine onemogućiti bilo kojem klubu iz BiH da igra u svojoj zemlji“.

Govorio je o situaciji u klubu od trenutka kada je došao na funkciju.

"Stigao sam 1. oktobra i naslijedio sam Suada Muzurovića. Odmah smo pristupili kontrolisanju troškova, smanjenju igračkog kadra da bismo mogli pokriti tekuće obaveze i uopće funkcionisati. Potom smo formirali pravni tim, jer je velika većina izvršenih presuda realizovana zbog propuštanja rokova i nedolaska nikoga iz kluba na ročišta. Zamislite to!“

Selimović je posebno obrazložio dugovanja kluba. Rekao je da će se oni, prije ili kasnije, morati vratiti.

"Nije realno u ligi kakva jeste, uz uređenost kakva jeste, da dođe neko i investira novac. To bi bilo bacanje para u bunar“.

Janjoš i Varešanović izuzetno korektni

Na kraju je obajsnio mogućnosti za dobivanje licence i nastupe na evropskoj sceni.

"Uložili smo ogromne napore i uspjeli smo postići određene sporazume sa mnogima. Svi sadašnji uposlenici su bez problema pristali na reprogram duga, jer su svjesni situacije. Pozitivno sam iznenađen Senadom Repuhom, koji je to učinio bez problema. Mehemed Janjoš i Mirza Varešanović su, također, uz malu naknadu, pristali na reprogram. Bili su korektni. Alen Avdić i Faruk Ihtijarević se još uvijek premišljaju. Sa Husrefom Musemićem smo u pregovorima, nadamo se pozitivnom ishodu. Sa svima njima smo imali korektne razgovore. Niko ne spori dug, želimo samo da pristanu na odgođeno plaćanje. Sramotno je da je klub doveden u ovakvu situaciju. Međutim, mi radimo na poboljšanju situacije i uvjeren sam kako ćemo iz svega izaći jači“, optimstično je zaključio Selimović.

Zaista se postavlja pitanje šta su radili bivši čelnici tima sa Koševa. Očigledno je da je klub funkcionisao amaterski, bez koncepta i vizije. To je vjerovatno utemeljeno na sumornoj, gotovo tragičnoj sportskoj realnosti u BiH. Sve se kao bumerang vratilo aktuelnoj Upravi na čelu sa Amirom Rizvanovićem. U nogometu postoji egzaktni ključni pojam o kojem nema spora - rezultat. Svi zaljubljenici u bordo boju vjeruju da će pomake u administraciji pratiti i rezultat na terenu.