Evropska liga
15

Dinamo nakon preokreta poražen u Češkoj, ali s velikom nadom čeka revanš u Zagrebu

Piše: K. H.
Plzen - Dinamo (Foto: EPA-EFE)
Ekipa zagrebačkog Dinama doživjela je poraz u prvom meču 1/16 finala Evropske lige od Plzena rezultatom 2:1, dok su Chelsea i Napoli ostvarili očekivane gostujuće pobjede.

Dinamo je u prvom poluvremenu stigao u prednost. Sjajnu akciju odigrali su Petković i Olmo, a ovaj drugi lijepim lob udarcem matira domaćeg golmana za veliko slavlje gostujućih navijača.

U 54. minuti Pernica je poravnao na 1:1, a onda u samom finišu isti igrač postiže drugi pogodak i donosi preokret i pobjedu svojoj ekipi. Ipak, Dinamo je ostvario rezultat kakav je želio, postigli su izuzetno važan pogodak u gostima i pobjednik ovog dvomeča bit će odlučen tek nakon duela na Maksimiru za sedam dana.

Amer Gojak odigrao je svih 90. minuta u dresu Modrih, dok Izet Hajrović zbog žutih kartona nije igrao ovaj meč.

Valencia je gost upisala sigurnu pobjedu protiv Celtica rezultatom 2:0, a Šišmišima su pobjedu donijeli Čeryšev i Sobrino u 42. i 49. minuti. Još jedna španska ekipa slavila je na gostovanju, a Villarreal je s minimalnim 1:0 bio bolji od Sportinga u Lisabonu.

Više nego sigurnu i ubjedljivu pobjedu upisala je ekipa Napolija koja je sa 3:1 porazila Zurich u gostima. Insigne i Callejon su pogađali u prvom poluvremenu, Zielinski je povisio na 3:0, a konačnih 3:1 postavio je Kololli s bijele tačke.

Chelsea je kao gost porazio Malmo sa 2:1. Barkley je u prvom poluvremenu pogodio za goste iz Londona, Giroud lijepim pogotkom petom povisio na 2:0 u 58. minuti, a onda Christiansen u 80. minuti pogađa za konačnih 2:2.

Salzburg je nakon prvih 45 minuta imao prednost protiv Club Bruggea, ali je na kraju poražen sa 2:1, dok je meč između Shakhtara i Frankfurta završen rezultatom 2.2.