Lakši za 82.000 dolara
0

Dinamo Minsk kažnjen zbog nacističkog transparenta!

Totalsport
Bjeloruski nogometni savez oštrom je novčanom kaznom kaznio nogometni klub Dinamo iz Minska zbog nacističkog transparenta koji su izvjesili njegovi navijači.

Na utakmici koju je Dinamo odigrao 28. aprila protiv Vitebska, navijači najpopularnijeg bjeloruskog kluba i sedmerostrukog državnog prvaka izvjesili su nacistički transparent s transparentom Rudolfa Heßa, ratnog zločinca i osobnog tajnika, odnosno, zamjenika Adolfa Hitlera.

Na transparentu je stajao datum rođenja i smrti nacističkog dužnosnika, a navijači Dinama na taj su način slavili njegov 116. rođendan. Heß je rođen 26. travnja 1894. godine u Aleksandriji, a umro je 17. augusta 1989. godine u zatvoru Spandau u tadašnjem istočnom Berlinu.

Akt Dinamovih navijača žestoko je uvrijedio bjeloruski narod, a dogodio se samo nekoliko dana nakon što je u zemlji obilježena 65. obljetnica poraza Nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Bjeloruski nogometni savez kaznio je Dinamo u protuvrijednosti od 82.000 američkih dolara. Radi se o najtežoj kazni koja je izrečena u istoriji bjeloruskog nogometa.

"Navijači Dinama nisu napravili sramotu samo za bjeloruski nogomet, već za cijelu naciju", izjavio je Vladimir Vituško, šef Disciplinske komisije Bjeloruskog nogometnog saveza.

Čelnici Dinama, koji je prošle sezone bio drugi u državnom prvenstvu, najavili su žalbu na ovu kaznu.