Evropska liga
1.5k

Dinamo junačkom igrom srušio Benficu na krcatom Maksimiru

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Dinama pobijedili su na Maksimiru u Zagrebu u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige ekipu Benfice rezultatom 1:0 i tako stekli solidnu prednost uoči revanša u Lisabonu.

Prvu veliku priliku na utakmici imala je Benfica u 8. minuti. Krovinović je odlično između Theophilea i Dilavera proigrao Grimaldija, koji je izašao sam na Livakovića, pucao nisko lijevom nogom, a Dinamov golman odbranio nogom.

Ubrzo je i Dinamo prvi put zaprijetio. Olmo je maestralno poslao loptu na stranu za Oršića, on ušao iskosa i desnom nogom gađao suprotnu stranu, ali i promašio za metar. Olmo je potom s 25 metara uputio bombu, ali je gostujući golman izbio u korner.

Benfica je od tada zagospodarila terenom i sve su više pritiskali, a u 32. minuti su ostali bez Seferovića, koji se uhvatio za prepone i izašao iz igre.

Dinamu je u 37. minuti dosuđen penal. Prekršaj je napravio Ruben Dias na Olmu na crti šesnaesterca. Petković je hrabro pucao po sredini, gostujući golman malo dirao loptu, ali nedovoljno da spasi Benficu.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Dinamo je imao veliku priliku. Petković je fenomenalno prevario protivnike i proigrao bh. reprezentativca Amera Gojaka, koji se očajno snašao pred golom i udarac je gostujući golman izbio u korner. Nije bilo promjene pa je poluvrijeme okončano rezultatom 1:0, što je zadovoljilo 30.000 navijača na stadionu koji su pred početak utakmice napravili sjajnu atmosferu.

Tempo se u nastavku utakmice značajno primirio i izgledalo je da su igrači Dinama svjesno usporili ritam susret.

Benficini napadi su bili jalovi, dok su Modri par puta opasno zaprijetili iz kontri. Ipak, promjene rezultata nije bilo pa će Dinamo na revanš u Portugal otići s minimalnom prednosti od 1:0.

Gojak je za domaću ekipu igrao do 78. minute, dok je njegov saigrač i bh. veznjak Izet Hajrović propustio utakmicu zbog povrede.

Revanš između Dinama i Benfice igra se za sedam dana u Lisabonu.