Veliki uspjeh
199

Dinamo ispisao historiju evropskih takmičenja, ali ostao bez rekorda koji niko nije ostvario

K. H.
Slavlje igrača zagrebačkog Dinama
Slavlje igrača zagrebačkog Dinama
Zagrebački Dinamo postavio je novi rekord UEFA-inih takmičenja nakon što je 526 minuta izdržao bez primljenog pogotka u Evropskoj ligi, a njih je samo 14 minuta dijelilo od toga da postanu prvi tim koji je grupnu fazu završio bez ijednog primljenog pogotka.
Dinamo je slavio protiv CSKA iz Moskve rezultatom 3:1, no za Modre je svakako bolna činjenica da su pri rezultatu 3:0 u finišu meča primili pogodak i tako 14 minuta prije kraja ostali bez mogućnosti da postanu prvi tim u historiji koji u grupnoj fazi nije primio pogodak.

Bez obzira na primljeni pogodak, Dinamo je postavio rekord u evropskim takmičenjima s obzirom na to da je najduže u Evropi uspio ostati bez primljenog pogotka.

Rekord je držao Manchester United koji je u sezoni 2010/2011 primio pogodak u 32. minuti Lige prvaka, nakon što su pet mečeva prije toga sačuvali svoju mrežu. Ukupno, Dinamo je u Evropi bez primljenog pogotka bio 526 minuta, što je svakako podatak za svaku pohvalu.

U istom terminu Crvena zvezda je, kao tim koji je baš kao i Dinamo ranije osigurao prolazak u nokaut fazu, remizirala bez pogodaka protiv Slovana, a izdvajamo i pobjedu austrijskog Wolfsberger protiv Feyenoorda za prolazak u narednu fazu.

Leicester i Tottenham su upisali sigurne pobjede na svom terenu protiv AEK-a, odnosno Antwerpa, dok je Hoffenheim na svom terenu bio bolji od Genta sa 4:1.

Milan je kao gost bio bolji od Sparte u Pragu sa 1:0, a naš Rade Krunić odigrao je svih 90 minuta za Rossonere, a izdvajamo još si pobjedu Celtica protiv Lillea na svom terenu.

Svi rezultati:

Braga - Zoryja 2:0 Celtic - Lille 3:2 Dinamo - CSKA 3:1 Hoffenheim - Gent 4:1 Leicester - AEK 2:0 Liberec - Crvena zvezda 0:0 Ludogorets - LASK 1:3

Maccabi - Sivasspor 1:0 Sparta Prag - Milan 0:1 Tottenham - Antwerp 2:0 Wolfsberger - Feyenoord 1:0