Prijateljska utakmica
0

Dinamo i Vaha stižu na Grbavicu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
"Plavi" ove godine slave 90. rođendan. Povodom toga danas će Željezničar odigrati prijateljsku utakmicu sa Nogometnim klubom Dinamo. Na Grbavici je sve spremno. Iako će rezultat biti u drugom planu, treba reći da je ugledni hrvatski klub favorit.

Prvi šef struke Željezničara, Amar Osim, ističe da zbog reprezentativnih obaveza neće moći računati na usluge Ibrahima Šehića. Svi ostali su spremni.

"U utakmicu ulazim s maksimalnim ambicijama, mada znamo kvalitet suparnika. Dinamo zaslužuje veliki respekt", kaže Osim.

Posljednji Željini rezultati nisu bili na nivou. Igrači danas žele popraviti blijedi dojam. Svi vjeruju kako mogu parirati gostima. Motivacija i strast za pobjedom su na najvećem nivou.

No, da bi došli do pozitivnog rezultata moraju ispoštovati nekoliko preduslova. Trebaju igrati čvrsto, sigurno i aktivno. Gostima iz Zagreba ne smije se dati previše prostora, jer su izuzetno opasni iz kontri.

Treba istaći da se Dinamo neće suprotstaviti u najjačem sastavu. Kolika je to prednost "plavih"? To je relativno. Postoji mnogo primjera da neko igra, uslovno rečeno, sa slabijim timom, pa se to ne osjeti. Ili čak budu bolji. Takve situacije obično homogeniziraju ekipu.

Trener Dinama, Vahid Halilhodžić, napominje da se raduje što će ponovo biti u glavnom gradu BiH.

"U Sarajevu imam mnogo prijatelja i drago mi je što ćemo uveličati Željin rođendan", kaže Vaha.

Zanimljivo, dresove oba tima nosili u prošlosti su, između ostalih, nosili: Mario Stanić, Haris Škoro, Radmilo Mihajlović, Ilijas Pašić, Vlado Čapljić, Zoran Slišković, Slobodan Janjuš...

Željezničar i Dinamo su u ligi bivše države odigrali ukupno 66 susreta u kojima je plavi tim slavio 22 puta, "modri" su pobijedili 29 puta, dok je 15 susreta završeno neriješenim rezultatom.

Prijateljsku utakmicu odigrali su prije šest godina na Grbavici kada su se od aktivnog igranja oprostili Haris Alihodžić i Dželaludin Muharemović. Nažalost, zbog incidenata na tribinama, utakmica je prekinuta.

Ulaznice za ovaj meč mogu se kupiti na dan utakmice na stadionu "Grbavica".

Gledaoci će zauzeti mjesta ne južnoj i sjevernoj tribini našeg stadiona, a cijene ulaznica su 5 KM za obje tribine.

Susret Željezničar i Dinama počinje u 19 sati. Polusezonske i sezonske ulaznice ne važe za ovu utakmicu.