Nogomet
18

Dinamo deklasirao Hajduk na Poljudu, četiri gola u mreži Splićana

Piše: D. B.
Hajduk je u 2. kolu Hrvatske nogometne lige na svom Poljudu ugostio najvećeg rivala, ekipu zagrebačkog Dinama. Modri su pobijedili 4:0.

Trener Hajduka Marijan Pušnik je od prve minute utakmice izveo sljedeći sastav: Kalinić, Bašić, Ćosić, Jefferson, Juranović, Kožulj, Nizić, Pejić, Said, Sušić i Vlašić, dok su na klupi ostali Billy, Erceg, Grbić, Ismajli, Maganto, Ohandža i Tudor.

Kao što se može vidjeti bh. reprezentativci Tino Sven Sušić i Zvonimir Kožulj bili su u startnoj postavi Bilih.

Šef stručnog štaba Dinama Zlatko Kranjčar je na teren poslao Eduarda, Benkovića, Ćorića, Fernandesa, Jonasa, Matela, Roga Schildenfelda, Sigalija, Soudanija i Stojanovića. Rezerve su bili Gojak, Henriquez, Knežević, Olmo, Pavičić, Samper i Soldo.

Bh. reprezentativca Armina Hodžića u redovima Modrih nije bilo zbog povrede, dok je naš Amer Gojak bio na klupi.

U prvim minutama utakmice nije bilo ozbiljnijih prilika, a potom je u 12. zaprijetio Rog udarcem s 25 metara. Golman Hajduka Kalinić je odbranio.

U 15. minuti je viđena prilika na drugoj strani, Said je ostavio loptu za Sušića, čiji je udarac izblokirala odbrana Dinama. Samo tri minute kasnije je uslijedila nova šansa za Bile, naprijed je krenuo Bašić i centrirao za Saida, a njegov slab udarac glavom nije bio opasan po golmana Modrih Eduarda.

Igrala se 30. minuta utakmice kada je Ćorić prizemnim udarcem sa 18 metara pokušao savladati Kalinića, no, bez uspjeha. Deset minuta kasnije je u opasnosti bio gol Dinama, Pejić je uputio snažan udarac s tridesetak metara, a lopta je završila pored gola zagrebačkog tima.

Sušić je u 43. minuti odlično uposlio Saida, Schildenfeld je loptu izbio u korner, a to nije donijelo ništa dobro za Modre.

Ipak, u prvoj minuti nadoknade prvog poluvremena za vodstvo Dinama je pogodio je Rog.

Početkom drugog poluvremena je Said ubacio loptu za Bašića, koji nije uspio postići gol sa samo pet metara. Dinamo je potom zaigrao odlično, što je dalo rezultata. Fernandes je povisio vodstvo Modrih na 2:0 u 57. minuti, a potom je četiri minute kasnije svoj drugi gol na večerašnjoj utakmici postigao Rog za 3:0 u korist Dinama.

Sušić je pokušao iznenaditi Eduarda udarcem s 25 metara u 60. minuti, ali je golman Dinama bio na visini zadatka.

Bh. nogometaš Amer Gojak priliku za igru u ekipi Dinama dobio je u 62. minuti, kada je zamijenio Ćorića.

Fernandes se drugi put na listu strijelaca upisao u 68. minuti, a Dinamo je protiv Hajduka poveo sa nedostižnih 4:0.

Ohandža je mogao ublažiti poraz u 81. minuti, ali je Eduardo spriječio pogodak. Sedam minuta kasnije dobru priliku je propustio Soudani na drugoj strani.

Posljednju priliku na utakmici propustio je Sušić, pa je Dinamo na kraju zasluženo slavio protiv Hajduka rezultatom 4:0.