Englezi slave
28

Dier prekinuo "prokletstvo penala": Nikada nisam bio tako nervozan, ali sam morao zabiti gol

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Engleske prekinula je prokletsvo igranja na penale na Svjetskom prvenstvu, a oni su savladali Kolumbiju u meču osmine finala Mundijala u Rusiji upravo boljim izvođenjem udaraca s bijele tačke.

Engleska je stigla u vodstvo početkom drugog poluvremena nakon što je Kane uspješno realizovao kazneni udarac, da bi Kolumbija do poravnanja stigla u 93. minuti pogotkom Mine.

Nakon 30 minuta produžetaka nije bilo pogodaka, a pobjednik je odlučen tek nakon penala. Zanimljivo, Englezi kroz sve nogometne selekcije imaju velike probleme s penalima, a pobjedom protiv Kolumbije prekinuli su nevjerovatno prokletsvo koje je kao mit vladalo u ovoj otočkoj zemlji.

Strijelac pobjedonosnog pogotka bio je veznjak Tottenhama Eric Dier koji je bio izuzetno miran prilikom ključnog penala, a nakon meča rekao je da se nikada nije osjećao tako nervozno.

"Bio sam nervozan, a moram reći da nikada prije nisam bio u takvoj situaciji. Osjećao sam da moram zabiti nakon što sam promašio šansu glavom na kraju utakmice. Pickford je fantastičan golman, ima briljantan stav i bio je sjajan na treninzima, a to je prenio i na utakmicu. Teško je vratiti se nakon udarca kakvog smo mi doživjeli, znali smo što moramo napraviti i ostali smo mirni. Nismo paničarili i bili smo spremni", rekao je Eric Dier koji je postigao pobjedonosni pogodak.

Engleska će u četvrtfinalu igrati protiv Švedske koja je sa 1:0 savladala Švicarsku.