Nogomet
0

Didier Deschamps: Mogli smo mnogo izgubiti protiv Rumunije, Payet je postigao prelijep gol

Klix.ba
Didier Deschamps (Foto: EPA)
Didier Deschamps (Foto: EPA)
Reprezentacija Francuske je u petak navečer u prvoj utakmici ovogodišnjeg Evropskog prvenstva pobijedila Rumuniju rezultatom 2:1. Francuzi su sva tri boda osigurali u 89. minuti, kada je za trijumf pogodio Dimitri Payet. Selektor Francuske Didier Deschamps je istakao važnost pobjede u prvoj utakmici.

Do pobjede protiv Rumuna nije bilo lako doći, Francuzi su morali zaigrati potpuno otvoreno i napadački.

"Uvijek je dobro pobijediti, protiv Rumunije nam nije bilo lako, znali smo šta nas čeka. Napravili su mnogo prekršaja i dobro su se branili. Mi smo imali svoje šanse, ali smo i njima dopustili da naprave nekoliko prilika. Bilo nam je teško da se opustimo, ali smo na kraju nagrađeni za trud. Pobrinuo sam se da igramo na pobjedu, imali smo četiri ofanzivna nogometaša na terenu", izjavio je Deschamps.

Francuzi su bili pomalo uplašeni zbog prve utakmice.

"Prvi meč na prvenstvu nikad niije lagan. Bila je to teška utakmica koju je Rumunija zakomplikovala. Prva utakmica je poput finala, tako da smo možda bili malo uplašeni. Željeli smo pobjedu, zaigrali u ofanzivnoj formaciji, a Dimitri Payet je postigao prelijep gol", rekao je francuski selektor.

On smatra da Rumunija zaslužuje respekt.

"Nije sve bilo savršeno, daleko od toga. Rumunija je pokazala da je dobro organizovana reprezentacija te nam je pravila probleme, no, najvažnije je to što smo počeli pobjedom", kazao je Deschamps.

Igrač odluke je bio Dimitri Payet, koji je pogodio rašlje gola Rumunije u 89. minuti.

"Payet je danas napravio razliku. On je ofanzivan igrač, ali je i neko ko pomaže timu. U nogometu je sve lako kad možete pogoditi rašlje, to rješava mnogo problema", dodao je francuski selektor.

Da Francuska kojim slučajem nije pobijedila, to bi bio veliki problem.

"Utakmica je bila veoma emotivna, posebno zbog ceremonije, a istovremeno smo mogli sve izgubiti. S druge strane, Rumuni nisu imali šta izgubiti", završio je Deschamps.