Nogomet
11

Deschamps: Za Rumune se pripremamo dvije godine; Iordanescu: Želimo dokazati da smo dobar tim

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropsko nogometno prvenstvo u Francuskoj počinje večerašnjom utakmicom između reprezentacija Francuske i Rumunije koja se igra u okviru grupe A od 21:00 sati. Uoči utakmice su se medijima obratili selektor Francuske Didier Deschamps i selektor Rumunije Anghel Iordanescu.

Francuzi kao domaćini imaju visoke ambicije na Euru te žele pokazati svoju snagu od prve utakmice.

"Za današnji dan se pripremamo dvije godine. Važno je to što se vraćamo takmičarskom nogometu. Posljednju zvaničnu utakmicu smo odigrali u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine protiv Njemačke, sve ostale su bile 'prijateljske'. Prvu utakmicu igramo na stadionu Stade de France tako da je sigurno posebna. Ova utakmica će postaviti pravac za cijeli turnir", izjavio je Deschamps.

Uoči susreta s Rumunima su veoma oprezni i protivnika neće potcijeniti.

"Činjenica je da igramo u Francuskoj, ali su protivnici Rumuni koji se definitivno neće izležavati na terenu, nego će dati sve od sebe da ostvare dobar rezultat. Ako imaju namjeru da pobijede, onda se ne mogu samo braniti. Oni znaju igrati odbranu, ali to nije jedina stvar u kojoj su dobri. Gledao sam posljednje utakmice Rumunije i vidio sam da su odlični u napadu. Očekujem da se suprotstave, čeka nas zanimljiva bitka tokom svih 90 minuta", rekao je selektor Francuske.

Selektor Rumunije Anghel Iordanescu je poručio da će se njegov tim žestoko boriti u želji da dokaže kvalitet.

"Ova utakmica obilježava početak velikog takmičenja, najvećeg na našem kontinetnu, a to je Evropsko prvenstvo. Protivnik nam je jedan od najboljih timova na turniru koji je među favoritima. Nadam se i vjerujem da će moji igrači pokazati najbolje od sebe i dokazati da su dobar tim, vrijedan i sposoban da odigra dobro. Cilj nam je da se plasiramo u nokaut fazu i da ostavimo dobar utisak", kazao je Iordanescu.

Moguće postave za večerašnju utakmicu:

Francuska: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Évra, Pogba, Kanté, Matuidi, Griezmann, Giroud i Payet

Rumunija: Tătăruşanu, Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ, Hoban, Pintilii, Popa, Stanciu, Stancu i Keșerü.