Gdje smo danas?
385

Devet godina od najveće nesreće bh. nogometa: Nije bio ofsajd protiv Nigerije!

S. G.
Screenshot
Screenshot
S današnjim danom navršilo se tačno devet godina od čuvenog meča s Nigerijom na Mundijalu u Brazilu, a u kojem smo zbog malo sudijskog previda i određene doze nesretnih okolnosti izgubili s posebnom gorčinom.

Bol, tuga, očaj i razočarenje. Sve to smo doživjeli prije dvije noći u Zenici, ali i tog nesretnog 22. juna 2014. godine u brazilskoj Cuiabái.

Jedina razlika je u tome sto smo se sada lakše pomirili s porazom kojim nam je postalo jasno da unutar i oko reprezentacije imamo more problema, što tada nije bio slučaj.

U tom momentu smo posjedovali moćnu mašineriju, posebno u napadu, koja je svakome mogla dati gol, a te noći nije dala ni jedan. Zapravo, dala je. I pravi navijači će vječno podcrtavati tu rečenicu - "Zabili smo ga". To i jeste poenta priče o najtužnijoj noći bh. nogometa.

Igrala se 21. minuta pomenute utakmice u kada je Zvjezdan Misimović proigrao Edina Džeku, koji izlazi sam pred golmana Nigerije i rutinski ga matira.

Slavili smo par sekundi, a onda je novozelandski arbitar na sugestiju svog pomoćnika zbog navodnog ofsajda poništio, ispostavit će se, potpuno regularan gol.

Frustracija je uslijedila tek nakon gledanja usporenog snimka iz kojeg se kristalno jasno vidjelo kako je Dijamant bio u dozvoljenoj poziciji.

Sudija Peter O'Leary je nakon utakmice pokušao opravdati svoju kardinalnu grešku riječima:

"Očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Nisam bio taj koji je digao zastavicu, ali bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Međutim, nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio", no te riječi Sušićevim Zmajevima i svim našim navijačima nisu bili ama baš nikakva utjeha.

Do kraja meča Nigerijci su nam preko Petera Odemwingiea zabili gol za pobjedu kojom su nam srušili nade o plasmanu u osminu finala.

Bosna i Hercegovina je ovaj meč počela u sastavu: Begović, Mujdža, Šunjić, Spahić, Medunjanin, Pjanić, Bešić, Hajrović, Misimović, Lulić i Džeko. S klupe su u drugom poluvremenu ušli Ibišević, Salihović i Sušić.