Po izboru urednika Mirrora
0

Deset najvećih fudbalskih utakmica decenije

Sarajevo-x.com
Ova decenija približava se kraju, a u skladu sa tradicijom prave se top liste svega i svačega. Britanski Mirror donosi listu deset najvećih utakmica protekle decenije.

10) Arsenal - Tottenham 4:4 (Premier liga, oktobar 2008. godine)

Druga utakmica Harryja Redknappa na klupi Spursa bila je nevjerovatna. Nakon što je Bentley pogodio sa preko 40 metera činilo se da će utakmica biti privedena kraju bez većih promjena rezultata koji je stajao na semaforu minut do kraja (4:2). Zatim je Jenas pogodio, da bi nakon toga, u sudijskom vremenu Lennon u mrežu ubacio odbijenu loptu nakon Modrićevog šuta.

9) Italija - Njemačka 2:0 (Polufinale SP-a, juli 2006. godine)

Jedna od najvećih utakmica polufinala Svjetskih prvenstava odigrana je na jednom od najvećih hramova fudbala, stadionu Westfalen u Dortmundu. U odličnoj utakmici u kojoj su obje strane napadale, Italija je uspjela pronaći put do mreže za kraj velikog njemačkog partyja. Bila je to sjajna reklama za fudbal. 8) Chelsea - Liverpool 4:4 (Četvrtfinale Lige prvaka, april 2009. godine)

Jedna od najnevjerovatnijih utakmica Lige prvaka. Iako su igrali bez kapitena Stevena Gerrarda "redsi" su uspjeli nadoknaditi dva gola zaostatka, da bi se Chelsea vratio preko Drogbe, Alexa i Lamparda. Liverpool je odbio da umre, pa je poveo preko Lucasa i Kuyta. Ipak je Lampard pogodio i uništio snove "redsa".

7) Manchester United - Real Madrid (april 2000. godine)

United se kući vratio sa Bernabeua sa remijem bez golova, ali su onda nadigrani od Fernanda Redonda, čija će se asistencija petom kroz Bergove noge za Raulov gol još dugo pamtiti. Jedina šteta je što je Redondo nakon toga jedva igrao zbog povrede koljena, odigravši samo 16 mečeva u četiri sezone nakon prelaska u Milan.

6) Njemačka - Engleska 1:5 (Kvalifikacije za SP, septembar 2001. godine)

Za engleske fanove bila je to naplata svih računa. Ličilo je to na bajku kada su Nijemci poveli, da bi Owen izjednačio, a zatim postigao hat - trick. Gerrard je dodao jedan, a Heskey je stavio tačku na i. Njemačka je te godine stigla do finala Svjetskog prvenstva. 5) Manchester United - Arsenal 0:1 (Premier liga, maj 2002.godine)

Bilo je mnogo velikih duela između Fergusona i Wengera, ali je ovaj najvažniji, jer su "topnici" stigli na Old Trafford i osvojili duplu krunu, bez obzira što nisu igrali Henry, Bergkamp i Adams.

4) Manchester United - AC Milan 3:2 (polufinale Lige prvaka, maj 2007. godine)

Jedna od utakmica koje se ne zaboravljaju, dva tima u najboljim izdanjima, bez razmišljanja o revanš utakmici. Ronaldo i Rooney su biti fenomenalni u dresu "redsa" dok je Kaka briljirao za Milan.

3) Hrvatska - Engleska 1:4 (kvalifikacije za SP, septembar 2008. godine)

To je bio prvi znak da je Fabio Capello pravi izbor za selektora engleske reprezentacije. Don Fabio našao je način da iskoristi prostor iza Pranjića preko Thea Walcotta koji je postigao tri gola uz jedan pogodak Rooneyja.

2) Liverpool - Milan 3:3 (Finale LP-a, maj 2005. godine)

Najveći povratak u finalima Lige prvaka utoliko je značajniji je tim više što ni Benitez ni Ancelotti nisu očekivali takav razvoj situacije. Liverpool je postigao tri gola u šest minuta za nevjerovatnu fudbalsku predstavu.

1) Liverpool - Alaves 5:4 (Finale Kuap UEFA, 2001. godina)

Prelijapa utakmica na stadionu u Dortmundu u kojoj je svaka zamjena mjenjala tok meča. Obje skupine navijača su bile predivne. Senzacionalno!