Nogomet
72

Derby della Madonnina: Alex, Bacca i Niang donijeli pobjedu Milanu protiv Intera

Piše: D. B.
U posljednjoj utakmici 22. kola snage su na stadionu San Siro u Milanu odmjerili gradski rivali Milan i Inter. Derby della Madonnina je pripao Rossonerima, koji su upisali pobjedu rezultatom 3:0.

Trener Milana Siniša Mihajlović je odlučio da od prve minute zaigraju Donnarumma, Antonelli, Romagnoli, Alex, Abaze, Bonaventura, Montolivo, Kucka, Honda, Bacca i Niang.

S druge strane, trener Intera Roberto Mancini se odlučio za Handanovića, Santona, Mirandu, Murilla, Jesusa, Medela, Brozovića, Perišića, Edera, Ljajića i Jovetića.

Inter je od prvog sudijskog zvižduka krenuo žestoko ka golu Milana, a već u 5. minuti se ukazala prilika za Edera, koji nije najbolje zahvatio loptu, pa je šansa propala. Tri minute kasnije je snažno šutirao Brozović, ali je njegov udarac odbranio golman Milana Donnarumma.

U 13. minuti se na udarac prema golu Milana odlučio Perišić, a lopta je završila u korneru nakon kojeg nije bilo opasnosti za Milan. Nedugo zatim je zaprijetio i Milan preko Kucke, koji je šutirao iznad gola.

Igrala se 34. minuta kada je Jovetić primio loptu na rubu šesnaesterca i snažno šutirao, ali je Donnarumma ponovo bio na visini zadatka. Samo minut kasnije je Milan poveo, Honda je uputio centaršut u šesnaesterac, a Alex udarcem glavom loptu poslao u mrežu Intera.

Jovetić je u 43. minuti pokušao glavom nakon centaršuta i ponovo je bio neprecizan. Minimalnim vodstvom Milana završeno je prvo poluvrijeme.

Inter promašio penal, Milan postigao još dva gola

Na otvaranju drugog poluvremena, u 54. minuti, Perišić je neprecizno šutirao sa velike udaljenosti. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Brozović pet minuta kasnije.

Mancini se na prvu izmjenu odlučio u 65. minuti te je Jovetića zamijenio Icardi. Upravo je Icardi u 69. minitu šutirao, a Donnarumma odbranio. Potom je Alex u narednoj minuti u šesnaestercu srušio Icardija, a sudija Antonio Damato pokazao na bijelu tačku. Argentinski napadač je šutirao i pogodio stativu, a pa je odlična šansa za izjednačenje propala.

Icardijev promašaj je ubrzo kažnjen u 73. minuti kada je Bacca savladao golmana Handanovića za 2:0 u korist Milana.

Dvije minute nakon primljenog gola Eder je pokušao glavom, a lopta je završila pored gola Milana.

Mreža Intera se treći put na ovoj utakmici zatresla u 77. minuti kada je nakon greške Santona za 3:0 za Milan pogodio Niang.

Potom su uslijedile dvije izmjene, po jedna na obje strane. U Interu je Perišića zamijenio Melo, a kod Milana je umjesto Nianga u igru ušao Balotelli. Mogao je Milan do četvrtog gola u 82. minuti, Balotelli je šutirao, ali je Handanović odbranio.

U 85. minuti je Baccu zamijenio Bertolacci, a u 88. je umjesto Honde u igru ušao Boateng. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, Milan je pobijedio gradskog rivala Intera rezultatom 3:0.

Inter je četvrti na tabeli sa 41 bodom, dok je Milan šesti sa 36 bodova.

Tabela: