Premijer liga BiH
6.1k

Derbi za pamćenje: Željezničar razbio Sarajevo s 5:2 i preuzeo prvo mjesto na tabeli

N. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara pobijedili su na stadionu Grbavica u velikom gradskom derbiju u okviru sedmog kola Premijer lige BiH ekipu Sarajeva rezultatom 5:2.
Plavi su tako ostali jedina neporažena ekipa u sezoni te su ujedno preuzeli prvo mjesto od ljutog rivala s Koševa. Također, uspjeli su se revanširati Bordo timu za težak aprilski poraz od 3:0.

Da ćemo gledati spektakularnu utakmicu moglo se nagovijestiti već nakon prvih sedam minuta meča. Bordo tim je poveo nakon samo 55. sekundi igre kada je Handžić sjajno prebacio na drugu stranu, gdje je neometani Hebibović zakucao loptu u mrežu.

Međutim, slavlje gostiju trajalo je svega šest minuta budući da je Željo izjednačio nakon dobre akcije Veselinovića i Krpića. Upravo je kapiten Plavih bio strijelac izjednačujućeg gola.

U prvom poluvremenu viđeno je još nekoliko dobrih poluprilika, a sedam minuta prije odlaska na odmor Željo dolazi do preokreta. Ovaj put je Ermin Zec centrirao, a raspoloženi Krpić ponovo postigao gol za 2:1.

I kada su svi očekivali posljednji sudijski zvižduk u prvom poluvremenu, stiglo je novo izjednačenje. Nakon centaršuta Hebibovića, Sipović je nespretno reagovao i poslao loptu u svoju mrežu. Tako je 2:2 bio rezultat fantastičnog prvog poluvremena.

Uslijedio je period nešto grublje igre obje ekipe, a onda su Plavi pola sata prije kraja meča došli u novo vodstvo. Veselinović je odlično šutirao s distance, Kovačević učinio koliko je mogao, a Bojo je naletio i postigao treći gol za Željezničar.

Sve je bilo riješeno u 76. minuti. Sadiković se odlično snašao u šesnaestercu i uputio udarac koji je prošao pored velikog broja igrača i završio u mreži.

Pokušavalo je Sarajevo do kraja meča stići do izjednačenja, ali su napadi bili jalovi osim prečke Milanovića u samom finišu meča. Na kraju su Plavi stigli do još jednog pogotka, a strijelac je bio Alispahić za konačnih 5:2.

Željezničar je sada prvi nakon sedam odigranih kola s 15 osvojenih bodova, dok je Sarajevo drugoplasirano s bodom manje.

Tabela: