Nogomet
0

Del Bosque: Čekat ćemo Villu do zadnje minute, kao i Torresa

Totalsport
Vicente del Bosque
Vicente del Bosque
Vicente del Bosque, selektor španske nogometne reprezentacije, uvjeren je kako će se najbolji strijelac svih vremena u ''furiji'' David Villa oporaviti od loma noge na vrijeme za nastup na Evropskom prvenstvu.

Villa je slomio je potkoljenicu lijeve noge na Svjetskom klupskom prvenstvu u decembru prošle godine i otad je u borbi s vremenom kako bi se oporavio na vrijeme za nastup na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

" Ljudi koji okružuju Davida uvjereni su kako će on biti spreman za Euro. To isto misli i on sam. Čekat ćemo ga do zadnje minute, jer je riječ o našem najboljem i najpouzdanijem strijelcu", izjavio je Del Bosque.

Villa je u 82 utakmice u dresu reprezentacije zabio 51 gol. Na zadnja dva velika turnira, Evropskom prvenstvu 2008. godine i svjetskoj smotri dvije godine kasnije, bio je izvanredan. Njegovi golovi su pomogli da se Španci dokopaju oba naslova prvaka.

"On je u nedavnoj prošlosti bio jedan od arhitekata naših golova. Normalno da ćemo ga čekati do samog kraja ", dodao je selektor reprezentacije kojoj će suparnici u skupini na Euru biti Italija, Irska i Hrvatska.

Za razliku od Ville, Fernando Torres je potpuno izgubio formu, nakon što se u januaru prošle godine pridružio Chelseaju iz Liverpoola. Stoga se nije našao na Del Bosqueovom popisu za nedavnu prijateljsku utakmicu s Venezuelom. Napadač Valencije Roberto Soldado, koji je zauzeo Torresovo mjesto u toj utakmici, zabio je tri gola u pobjedi 5-0, čime je, dakako, povećao svoje šanse za odlazak u Ukrajinu i Poljsku.

"Imamo dovoljno vremena čekati Torresa, kako bi nam dokazao da zaslužuje povratak u nacionalnu ekipu. Fernando je uvijek bio konstanta u našoj selekciji. On je to i dalje, izuzev zadnje utakmice u kojoj ga nije bilo. Kadar koji sam odabrao za Venezuelu nije bio konačni izbor za nikoga, kada je u pitanju Evropsko prvenstvo, a najmanje za Fernanda", tvrdi Del Bosque.

Poput Ville, Španija je u svom sastavu zadržala mnoge igrače koji su prije četiri godine osvojili naslov evropskog prvaka, kao što su kapetan i golman Iker Casillas, zatima Sergio Ramos i Carles Puyol ili vezni igrači Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Xabi Alonso i David Silva.

"Imamo gotovo četiri godine iza nas sa stabilnom reprezentacijom, koja nije pretrpjela promjene u sastavu ili stilu igre. Stvari koje radimo instiktivno su prilično dobro postavljene. Držim da imamo ekipu koja je bazirana na dobrim odnosima među igračima, što je temelj za uspjehe. Da, imamo kvalitetu, da, imamo sistem igre i da, imamo i potrebnu takmičarsku strast. Moramo i dalje biti oprezni. Ne smijemo upasti u zamku samozadovoljstva i pretjeranog samopouzdanja, već moramo ostati ponizni i skromni", otkriva recept za uspjeh 61-godišnji stručnjak.

Odlazak Fabija Capella s klupe engleske reprezentacije okarakterizirao je kao ''izuzetno čudan, samo tri mjeseca prije Evropskog prvenstva''.

"Engleska svejedno može osvojiti Euro, jer ima odlične igrače. Mogu izvesti na teren fantastičnu, veliku ekipu. Englezi posjeduju sve što je potrebno za osvajanje naslova evropskog prvaka", kazao je Del Bosque koji planira voditi reprezentaciju do završetka Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Rekao je kako će njegov trenutni posao gotovo sigurno biti i posljednji prije mirovine.

" Ono što želim postići jest da španski narod bude ponosan na svoju nogometnu reprezentaciju", rekao je u zaključku.