Nogomet
4

Debata Sportsko novinarstvo - dio problema ili dio rješenja u bh. sportu?

FENA
Debata "Sportsko novinarstvo – dio problema ili dio rješenja u bh. sportu?" bit će održana danas u sarajevskom Mediacentru (Kolodvorska 3), s početkom u 18 sati.

Ne postoji grana novinarstva izložena širem sudu javnosti od sportskog izvještavanja i istovremeno ne postoji novinarstvo u kojem se drastičnije krše osnovni principi profesije, saopćeno je od organizatora manifestacije.

Na debati će se raspravljati o pitanjima: "Smije li, da li je novinar dužan lagati ili, makar, prešućivati činjenice radi stvaranja dobre klime u reprezentaciji i oko nje?", "Ko su nedodirljivi sportisti o kojima novinari ne smiju izreći ni riječ kritike?", "Razlikuje li se današnje sportsko novinarstvo od vremena kad je nekadašnja Jugoslavija bila sportska velesila?".

Na navedena pitanja i niz drugih pokušat će odgovoriti doajeni profesije na prostoru bivše Jugoslavije, Ivica Osim i Milorad Đurković, te bh. sportski novinari Sinan Sinanović i Sabahudin Topabećirević. Moderator događaja je Senad Pećanin.

Večer posvećena sportskom novinarstvu organizira se u sklopu programa koji već treću sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London.