Nogomet
66

David Seaman: Asmir Begović je najmanje cijenjen golman u Premierligi

Klix.ba
Asmir Begović (Foto: EPA)
Asmir Begović (Foto: EPA)
Bivši engleski reprezentativac i golman Arsenala David Seaman je u intervjuu za britanske medije izjavio da je bh. reprezentativac Asmir Begović najmanje cijenjen golman u Premierligi.

Begović je u Stokeu od 2010. godine, ove sezone je nastupio u 35 utakmica za tim menadžera Marka Hughesa, a sada se povezuje sa Liverpoolom i Manchester Unitedom. Ako se ostvari jedan od mogućih transfera, klub koji ga kupi će dobiti istinsku zvijezdu, tvrdi Seaman.

Legendarni engleski čuvar mreže je istakao da je Asmir nepravedno potcijenjen.

"Begović je najpotcjenjeniji golman u Premierligi jer je u sjajnoj formi već dugo, ali nije imao šansu da pređe u veliki klub i okuša se na visokom nivou. Šteta je, još uvijek ne znamo da li će napraviti taj veliki transfer", izjavio je 51-godišnji Seamen, koji je nastupio u 957 utakmica u svojoj karijeri te je skupio 75 nastupa za reprezentaciju Engleske.

Begović je sjajnim odbranama pomogao Stokeu da sezonu završi na devetoj poziciji na tabeli. U sedam utakmica nije primio gol, a upisao je ukupno 62 intervencije, što je više u odnosu na golmana Chelseaja Thibauta Courtoisa.

Bh. golman je karijeru u Engleskoj počeo 2005. godine igrajući za Portsmouth, za koji je nastupio samo 17 puta u periodu od pet godina. Za to vrijeme je bio na posudbi u La Louviereu, Maccelsfieldu, Bournemouthu, Yeovilu i Ipswichu.

Otkako se priključio Stokeu, naš reprezentativac je odigrao 172 utakmice, a postigao je i famozni gol protiv Southamptona prošle sezone.