Nogomet
10

Darko Nestorović za Klix.ba: Krećem od nule, ali se ne bojim izazova

Piše: A. D.
Darko Nestorović
Darko Nestorović
Odlukom Izvršnog odbora NSBiH, Darko Nestorović izabran je za selektora mlade reprezentacije BiH.

Odluka je donesena u Zenici, gradu koji posebno simpatizira Nestorovića – ljubimca Bilinog polja i jednog od najboljih napadača u historiji Čelika.

"Velika čast i zadovoljstvo je biti selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ja nastavljam reprezentativni put koji sam započeo kao igrač. Za one koji ne znaju, još dok sam bio aktivan igrač pozivan sam u reprezentativne selekcije BiH, od pionirske, preko kadetske i juniorske gdje sam često bio i kapiten“, kazao je Nestorović za Klix.ba

"Pratit ćemo sve igrače koji imaju ili bi mogli steći pravo nastupa za našu reprezentaciju. U inostranstvu je dosta talentovanih mladića, ali se ja namjeravam bazirati na Bosnu i Hercegovinu, odnosno našu Premijer ligu, kao i entitetske lige. I u entitetskim ligama ima ekstra talenata, a ja ću sve dobro provjeriti i odlučiti se za najbolje što budemo imali. Primjera radi, nedavno sam u kadetskom timu Rudara iz Prijedora zapazio Ajdina Redžića. Odmah sam ga prebacio u prvi tim, a on je za kratko vrijeme postao najbolji Rudarov igrač. Talenata poput Redžića ima u svim klubovima“, dodao je Nestorović.

Mladu reprezentaciju BiH u prošlosti su vodili Nermin Hadžiahmetović, Šener Bajramović, Ibrahim Zukanović, Nikola Nikić, Branimir Tulić i Vlado Jagodić. Nikada "Zmajići" nisu osjetili slast velikog takmičenja.

"U prošlosti nikada jedna od naših selekcija nije napravila iskorak i plasirala se na završnicu Evropskog ili Svjetskog prvenstva. Mi ćemo pokušati prekinuti neugodnu tradiciju, a lično sam optimističan po tom pitanju. Uspjeh u mladoj reprezentaciji prethodno je napravio Ibrahim Zukanović koji je vodio sjajnu generaciju igrača koji su danas okosnica A tima. Fantastičnu generaciju zatekao je i Vlado Jagodić. Ti mladići danas su uspješni širom Evrope i moje je mišljenje da se ta reprezentacija trebala plasirati na veliko takmičenje. Nakon toga je trebalo krenuti sa nule što je u trenerskom poslu najteže. Od nule krećem i ja, ali se ne bojim izazova. Dolaze nam neki novi igrači, a ja namjeravam napraviti kvalitetnu i jaku mladu reprezentaciju. Dobra stvar je što imamo kvalitetnu juniorsku reprezentaciju. Iz te selekcije ću uzeti ono najbolje. Mlada selekcija sa posljednjeg okupljanja nije najbolja, a ja bez lažnih obećanja želim imati samo ono najbolje“, kazao je na kraju Nestorović.