Joe Cole
0

"Danas nogometaši manje piju"

Totalsport
Joe Cole (Foto: AFP)
Joe Cole (Foto: AFP)
"Kada sam ja bio mlad nogometaš, pojma nisam imao šta je to salata" izjavio je u vrlo zanimljivom intervjuu za internetske stranice FC Chelseaja veznjak londonske ekipe Joe Cole (28).

"Nogomet se u Engleskoj strahovito promijenio u posljednjih desetak godina. Kako su nogometaši počeli dobijati sve više i više novca, postajali su sve profesionalniji", dodao je Cole. "Životni stil nogometaša jednostavno se podigao na viši, zahtjevniji nivo".

"Kada sam igrao u West Ham Unitedu, odrastao sam uz starije nogometaše koji su se afirmirali još u 80-im godinama prošlog stoljeća. Ne bih mogao reći da su bili neprofesionalni, jer su doista na travnjaku davali sve od sebe, ali definitvno je postojala jaka kultura opijanja", priznao je Cole govoreći o razlici između današnjeg i nogometa s početaka njegove karijere.

"Danas se pije daleko, daleko manje. Imate danas mladih igrača koji gotovo da ne zalaze uopće u noćne klubove, te vrlo pomno paze na prehranu. Mi o ispravnoj prehrani nismo pojma imali, pogotovo u West Hamu, u kojem se tada uopće nije vodila briga o sportskoj dijeti. Znam da danas nije takav slučaj u West Hamu, štaviše. No, u moje je vrijeme doista bilo tako, pojma nisam imao šta je salata", naveo je Cole.

Osim načina života, drastično se promijenio i način igranja nogometa, tvrdi Cole, kojeg fascinira danas vrlo teško primjetljiva razlika u tehničkoj obučenosti između odbrambenih nogometaša i veznjaka, odnosno napadača.

"Prije je bilo daleko lakše zaustaviti igrača. Onda je došlo pravilo o ofsajdu, lopta je postala lakša i zahtjevnija za kontrolu, što je omogućilo njeno puno brže kretanje. Na koncu, došli su gotovo savršeni travnjaci, ravni poput tepiha, koji su dodatno doveli do podizanja kvaliteta igre".

"Sve je to skupa dovelo do smanjivanja razlika između ofanzivnih i defanzivnih nogometaša. Danas ih dijele nijanse. Naprimjer, bočni braniči danas imaju kvalitetu krilnih ofanzivnih igrača. Pogledajte, naprimjer, naše Branislava Ivanovića ili Ashleyja Colea. Dobri su kao da su krilni igrači, i ja im se divim zbog toga. Pogotovo Ivanović, koji je za nas uistinu fantastičan. Kad me u posljednje vrijeme pitaju ko zaslužuje najviše pohvala, ja uvijek istaknem njega".

Iako je profinjeni vezni nogometaš, kakvih engleska reprezentacija ima jako malo, Cole, tvrdi, najviše voli stil nogometa koji je nazvao "borbom pasa".

"Kada sam igrao u West Hamu, jedva sam čekao okršaje s Royom Keaneom ili Patrickom Vieirom, koji su bili najbolji svjetski nogometaši na pozicijama zadnjeg veznog igrača. Imao sam 18, 19 godina, no najviše sam uživao u duel-igri protiv njih dvojice. Ovih dana nogometaši uživaju daleko veću zaštitu i to je u redu. Ponekad se, ipak, sa sjetom prisjećam starih vremena, i dobre stare 'borbe pasa' na nogometnom igralištu", završio je Cole.