Oštar start
0

KOLUMNA / Dan kada su i Holanđani plakali

Piše: Bakir Tiro
U ime Boga Milostivog, Samilosnog. Molimo Te Bože Svemogući, Neka tuga postane nada! Neka pravda bude osveta! Neka majčina suza bude molitva: Da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica!

Citirana molitva od 11. jula 2001. godine, uklesana na spomen ploči u Memorijalnom centru Potočari, najveći je stepen civiliziranog razmišljanja jednog evropskog naroda nad kojim je prije 15 godina počinjen genocid. Bošnjaka, koji još nisu dočekali pravdu. Kažu, spora je, ali dostižna…

Zašto se Blatter oglušio na našu molitvu?

Jecali smo, plakali i prošle nedjelje. Sjećali se nevinih žrtava od kojih je, ovog 11. jula, 775 našlo smiraj duši u dolini tuge Potočara. Molili smo civilizirani svijet za samo jedan minut šutnje. Molili smo za suosjećanje prema našim sugrađanima, porodicama žrtava genocida. Molili smo da cijela planeta oda počast njihovim najmilijima, svirepo ubijenim Srebreničanima.

Molitve iz BiH nisu uslišene. Sepp Blatter, predsjednik FIFA odbio je zahtjev porodica žrtava kojima su uništeni životi. Ne i dostojanstvo. Neće ga uništiti ni moćnici iz FIFA koji su prvobitno podržali inicijativu o minutu šutnje uoči finala Svjetskog prvenstva igranog u Južnoj Africi. Međutim, predomislili su se. Možda i zbog toga što je u finalu igrala Holandija?!

Koje li koincidencije. Prije finala nije bilo minuta šutnje, a za pehar protiv Španije, baš tragičnog 11. jula, borila se zemlja čiji su vojnici 1995. godine trebali štiti razoružane Srebreničane u zaštićenoj zoni UN-a. Ipak, tada se nisu borili. Bez otpora predali su goloruki narod u ruke fašiste Ratka Mladića i ostalih krvnika koji su potom pobili preko 8.000 ljudi.

Holandija je, za razliku od 11. jula 1995, poslije 15 godina časno poražena od Španaca (1:0). Popularna "furija" tako je spriječila slavlje na ulicama Holandije. U "bezobrazno liberalnoj" državi plakali su 11. jula 2010. Ne zbog grižnje savjesti zbog toga što nisu spriječili genocid, već radi sportskog poraza. I, neka su izgubili! Bilo bi morbidno da se pjevalo i plesalo po ulicama Holandija na dan njihove najveće sramote. Mada je oni ne doživljavaju tako. No, to je njihov civilizacijski problem.

Neka pravda bude osveta!

A, bezosjećajni djedica Blatter? Prvi čovjek planetarnog fudbala izmislio je nekoliko "razloga" kako bi u konačnici odbio zahtjev za minutom šutnje. Danas prefrigani 75-godišnjak, koji je nakon rata nekoliko puta boravio u BiH i pričao nam kako suosjeća sa nama, sada ne mari za ovu zemlju.

Višegodišnji čelnik FIFA lagao nas je u prošlosti. Mandate je dobio zahvaljujući i glasovima funkcionera Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Tada smo mu bili bitni.

Ipak, fotelje mu nije dosta. U posljednje vrijeme forsira priču o pomjeranju starosne granice prilikom novih izbora za predsjednika FIFA. Ukoliko Blatter "isposluje" svoju novu kandidaturu, predsjednik N/FS BiH iz moralnih razloga glas mora dati njegovom protukandidatu. Bude li glasao drugačije, indirektno će se izrugati žrtvama iz vlastitog, ali i ostalih naših naroda.

Blatter nije zaslužio da "na jaslama" ove zemlje i dalje "vedri i oblači" svjetskim fudbalom. Njegov posljednji potez pokazao je da nije moralan, nije pravedan čovjek.
Neka pravda bude osveta!