Nogomet
81

Dan kada smo slavili heroje

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neočekivano je poražena u prvom kolu kvalifikacija za Euro 2016. od selekcije Kipra. U utakmici koja se igrala na Bilinom Polju, izabranici selektora Safeta Sušića pružili su blijedu i bezidejnu igru koja je završila nogometnom blamažom.

Prolaznu ocjenu možda bi mogao dobiti tek Muhamed Bešić. Zakazali su svi, od kapitena Edina Džeke, Miralema Pjanića, cijele odbrane pa i golmana Asmira Begovića.

Najbolji bh. nogometaši su u nekoliko navrata izviždani, a navijači na prepunim tribinama nisu mogli vjerovati čemu svjedoče.

Prije tačno godinu, tog 10. septembra 2013. godine, slavili smo ih kao heroje koji su u Žilini napravili najveći korak ka Mundijalu i prakitčno osigurali učešće na Svjetskom prvenstvu.

Nakon vodstva Slovačke pred kraj prvog poluvremena, Ermin Bičakčić je izjednačio u 70. minuti. Pape nije čekao već je u igru ubacio Izeta Hajrovića koji mu se nakon nekoliko sekundi odužio fenomenalnim golom za najveću pobjedu u kvalifikacijama za SP i mjesto u nogometnoj historiji BiH.

Te noći u Žilini su svi igrali sa nevjerovatnom željom za pobjedom. Sinoć to nije bio slučaj. Pojedinci su se ponovo šetali terenom što su navijači i primijetili.

Ipak, kao najvećeg krivca za neočekivan poraz od Kiprana javnost vidi u selektoru Safetu Sušiću kojem je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH prije nekoliko mjeseci dao bezrezervnu podršku i produžio saradnju za još dvije godine.

Trebamo se nadati da sinoć izgubljena tri boda neće biti presudna u kvalifikacijama za Euro 2016. u Francuskoj. Ukoliko budu, Papetova karijera kao selektora Zmajeva definitivno će biti završena.