Nogomet
172

KOMENTAR / Safet Sušić je pozivanjem Emira Spahića napravio potez očajnika

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Produženje mandata Safetu Sušiću za treći kvalifikacioni ciklus na klupi nogometne reprezentacije BiH krahiralo je već na samom startu. Šef državnog tima započeo je kvalifikacije za EURO 2016 šokantnim porazom od Kipra u Zenici čime se bh. selekcija značajno udaljila od prvog mjesta u grupi. Bio je to totalni potop.

Ekipa je kapitulirala usljed čestih promjena igrača, taktike, ali ono što najviše zabrinjava sve one koji prate reprezentaciju je da mjesecima nema igre, nema strategije i vizije.

Danas je Sušić objavio novi spisak za utakmice sa Velsom i Belgijom, a odlučio se na potez očajnika - pozvao je i Emira Spahića koji se ranije oprostio od nacionalne vrste.

Bivši kapiten naglasio je da će se vratiti u državni tim, a Sušić dolaskom popularnog Spahe nema šta izgubiti, a može puno toga dobiti. Može sačuvati selektorsku poziciju.

Nedostaje naboj i želja

Ipak, ovim potezom Pape je demonstrirao nedosljednost. Dakako da će come – back nogometaša Bayera donijeti kvalitete, ali je svima poznato da Sušić voli eksperimentisati sa igračima, formacijama... To je pokazao i ovaj potez, a to nije dobar put, jer se stvari ne smiju previše komplicirati.

Osim toga, igra bh. selekcije već mjesecima nije na nekadašnjem nivou. Nedostaje onaj naboj i želja koja je krasila Zmajeve u kvalifikacijama za SP.

Možda zbog promjene sistema. Ako se konstantno nešto mijenja, onda igrači počinju sumnjati u takve nagle promjene, počnu sumnjati u slektora.

Za pretpostaviti je da šef državnog tima još uvijek traga za udarnom postavom, a to dovodi do pometnje. Očigledno je da nešto ne štima i nismo sigurni da bh. reprezentacija ide dobrim putem.

Posljednja pobjeda protiv imalo jače selekcije ostvarena je još u martu 2013. godine kada je u Zenici pala Grčka. Od tada se Zmajevi muče.

Problemi gurnuti pod tepih

Uz dosta sreće savladana je Slovačka u Žilini, tačnije genijalnim potezom Izeta Hajrovića. Kasnije su kvalifikacije uspješno privedene kraju, potom je u Austriji upisan sramotan poraz u prijateljskom okršaju protiv Egipta.

Na Mundijlau u Brazilu u povoljnoj grupi bh. selekcija nije prošla u drugi krug, ali se i to ocjenilo kao uspješno, svi problemi gurnuti su pod tepih. Ono što mnogi zaboravljaju jeste činjenica da Sušić na Mundijalu niti jednu minutu u igru nije ubacio Senijada Ibričića, što je bilo u najmanju ruku nekorektno.

Bez detaljne analize

Brzo je zaboravljeno kako smo slavili poraz od Argentine, kako je Nigerija trijumfovala i kako je upisana pirova pobjeda protiv Irana na planetarnom izlogu nogometa.

Krenulo se u operaciju EURO 2016, a optimizam se opet uvukao u bh. javnost. Sušić je dobio priliku da odvede BiH na kontinentalnu smotru. Činilo se da nova energija garantira uspješan start protiv Kipra (bez Spahića, Misimovića i Ibričića).

No, pomaka nije bilo. Sušić je po ko zna koji put lutao sa taktikom i pogriješio.

Munjevite kontre gostiju nisu zaustavljene.

Zanimljivo, samo nekoliko dana prije prve kvalifikacione utakmice u Zenici, Kipar je gostovao Hrvatskoj u Puli gdje su odigrali prijateljski meč. Ipak, niko od stručnog štaba reprezentacije nije posmatrao pomenutu selekciju u hrvatskom gradu.

Postavlja se pitanje koliko pomoćnici Baljić i Sredojević mogu pomoći Sušiću. Stiče se dojam da se u utakmice ulazi potpuno nepripremljeno i bez ikakve strategije.

Dok se ozbiljni stručnjaci na licu mjesta uvjere u kvalitet protivnika, bh. selektor često izjavljuje kako treba dobiti kasetu sa odigrane utakmice.

Takve stvari davno se prevaziđene u modernom nogometu. Možda se to promijeni pred duele sa Velsom i Belgijom. Možda!

Ako se kiksa u tim utakmicama kola idu nizbrdo, ako već nisu krenula...