Protiv Juventusa
10

Dan kada je Mijatović Realu donio Ligu prvaka nakon 32 godine: Nije bio ofsajd

F. Z.
Na današnji dan prije 22 godine odigrano je finale Lige prvaka u nogometu na stadionu Amsterdam Arena, a Real Madrid je pobjedom protiv Juventusa rezultatom 1:0 osvojio svoju sedmu titulu prvaka u historiji.

Madriđani su na titulu čekali 32 godine (1965/1966.), a pogodak koji je donio veliko slavlje ekipi iz prijestolnice Španije postigao je crnogorski nogometaš - Predrag Mijatović.

Mnogo se nakon te utakmice govorilo o pogotku koji je u 66. minuti susreta postigao Mijatović. Nakon udarca Roberta Carlosa lopta se odbila do Mijatovića koji je matirao Angela Peruzzija.

I danas se govori o tom pogotku i o tome da li je Mijatović bio u ofsajdu, a Crnogorac smatra kako je problem što se na snimku ne vidi Gianluca Pessotto. Ipak, za Mijatovića je najbolji dokaz to što nije bilo protesta nogometaša Juventusa.

"Obično gubitnici imaju pravo da se ljute. Ali ja sam jasan po pitanju toga. Uvijek sam govorio da nije ofsajd zbog reakcije nogometaša Juventusa. Znamo kakvi su oni, igrali smo protiv italijanskih klubova mnogo puta. Oni se žale za sve, čak i kada nemaju za šta, a nakon tog pogotka niko nije ni podigao ruku da traži ofsajd. Istina je da ne postoji ugao koji bi to mogao potvrditi sa sigurnošću, ali ja sam siguran da je pogodak regularan. Niko se nije žalio i to je ključ", rekao je Mijatović.

Za Madriđane su u tom susretu igrali: Ilgner, Panucci, Sanchis, Hierro, R. Carlos, Redondo, Karambeu, Seedorf, Raul, Morientes i Mijatović, dok su s klupe šansu dobili Amavisca, Snachez i Šuker. Na drugoj strani za Juventus su igrali Peruzzi, Torricelli, Iuliano, Montero, Di Livio, Deschamps, Davids, Pessotto, Zidane, Inzaghi i Del Piero, a šansu su dobili i Conte, Tacchinardi i Fonseca.