"San još traje"
13

Dalić: Ne vidim nijednog igrača koji je zaslužio Zlatnu loptu više od Modrića

Klix.ba
Modrić i Dalić na treningu (Foto: EPA-EFE)
Modrić i Dalić na treningu (Foto: EPA-EFE)
Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić je u razgovoru za FIFA-inu zvaničnu stranicu rekao da Luka Modrić najviše zaslužuje Zlatnu loptu te da nijedan igrač nije više zaslužio tu nagradu od veznjaka Real Madrida.

Dalić je rekao da još uvijek nije svjestan koliko veliki uspjeh je napravila reprezentacija Hrvatske, da dan kada su se vratili u Zagreb nikada neće zaboraviti i da je potrebno još nekoliko godina da se to sve fino shvati.

"Još uvijek vlada taj osjećaj kao da sanjamo. Kada smo se vratili u Zagreb, dočekalo nas je više od pola miliona ljudi. Taj dan niko od nas neće zaboraviti, bilo je to nevjerovatno ljeto za nas. Vjerovatno će nam trebati još nekoliko godina da shvatimo šta smo uspjeli napraviti. Samo Njemačka i Francuska imaju više medalja od nas na Mundijalima u posljednjih 20 godina! Nemaju ni Brazil, ni Argentina, ni Italija, ni Španija", kazao je Dalić.

Na pitanje da li se nada FIFA-inoj nagradi za najboljeg trenera godine, Dalić je rekao da je ekipna nagrada uvijek važnija od individualne.

"Najvažnije su pobjede protiv Nigerije, Islanda, Argentine, Danske, Rusije i Engleske pa nakon toga svaka individualna nagrada. One nisu važne kao srebrena medalja koju smo osvojili kao ekipa, a osvojio to ili ne, ovo je najbolji sportski period u mom životu", smatra Dalić.

Na pitanje da li je Luka Modrić zaslužio Zlatnu loptu, njegov odgovor je bio predirektan:

"Nema dileme o tome da li je Luka zaslužio nagradu. Već duži niz godina je on ključni igrač Reala, ali teško je bilo kome osvajati individualne nagrade pored Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Ipak, Luka je bio najbolji igrač Svjetskog prvenstva i ključni igrač Reala u Ligi prvaka i zaslužuje postati najbolji. Što je mogao više od toga učiniti? Pa on je idealan nasljednik Ronalda i Messija. Ponizan je, veliki radnik i uvijek daje sve od sebe. Ne vidim nijednog igrača koji je zaslužio tu nagradu više od njega i siguran sam da svijet nogometa to vidi", istakao je Dalić.

Za kraj je rekao da je drugačije voditi reprezentaciju od kluba te da se uvijek trudi razviti dobar odnos s igračima, u kojem će vladati međusobno povjerenje.