Nogomet
72

Daily Telegraph: Miralem Pjanić će zablistati na SP-u

Klix.ba
Miralem Pjanić (Foto: Klix.ba)
Miralem Pjanić (Foto: Klix.ba)
Britanski Daily Telegraph odlučio je svojim čitateljima predstaviti reprezentaciju Bosne i Hercegovine, iznijeti činjenice o tome kako su Zmajevi dospjeli na Svjetsko prvenstvo u Brazilu te mišljenje o tome koji će se bh. nogometaš najviše istaći na Mundijalu 2014. godine.

"Reprezentaciju Bosne i Hercegovine čine talentovani igrači koji su po prvi put izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Brazilu", navodi Daily Telegraph ističući da su ranije Zmajevi svoju šansu za Svjetsko i Evropsko prvenstvo izgubili u baražu od Portugala.

Ljubiteljima nogometa u Velikoj Britaniji najpoznatiji igrači iz bh. reprezentacije su Asmir Begović koji igra za Stoke City i napadač Manchester Cityja Edin Džeko.

"Selektor Safet Sušić ima podršku cijele zemlje nakon što je sa Zmajevima osigurao plasman na SP, idejnom, dinamičnom i uzbudljivom igrom tokom kvalifikacija kada su zmajevi postigli 30 golova", navodi se u tekstu Daily Telegrapha koji Sušićevu taktiku ocjenjuju sa tri boda od mogućih deset.

U tekstu je navedeno kako će se kao najbolji bh. nogometaš na Mundijalu zasigurno istaći Miralem Pjanić koji zna na izvrstan način uposliti saigrače Edina Džeku i Vedada Ibiševića.

"Zmajevi su moderna, sofisticirana ekipa s dobrim napadačima i izvrsnim golmanom", navodi se u tekstu te se ističe da reprezentacija BiH ima i odličnog odbrambenog igrača Emira Spahića.

No, Britanci su pogriješili u jednom, a to je da naša himna ima tekst koji glasi: "Ti si svjetlost duši, vječni vatre plam". Naravno, to jeste bio prijedlog, ali nikada nije usvojen.

Također, ističu da je BiH uglavnom poznata po užasavajućem ratu, ali, navode i to da pojedini svjetski nogometaši često smatraju da je Bosmanovo pravilo (mogućnost da nogometaš po isteku ugovora promijeni sredinu kao slobodni igrač, bez obeštećenja) zapravo "Bosansko pravilo".