Didier Drogba
0

"Da sam dobio poziv, igrao bih za Francusku"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Bjelokošćanin Didier Drogba (32), jedna od najvećih nogometnih zvijezda današnjice, priznao je da je malo nedostajalo da zaigra za francusku reprezentaciju.

Napadač Chelseaja od 2002. igra za svoju rodnu Obalu Bjelokosti, za koju bi, uprkos lomu podlaktične kosti desne ruke, trebao nastupiti i na tekućem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. No, prije deset je godina zapeo za oko tadašnjem selektoru Francuske Jacquesu Santiniju, a da je poziv došao, Drogba bi ga vjerojatno i prihvatio.

"Danas ne žalim ni za čim. Ali, da sam prije deset godina pozvan u francusku reprezentaciju, siguran sam da bih se odlučio za tu opciju. Nimalo me to ne bi smetalo, posebno stoga što u to vrijeme nije postojao pravi razlog zbog kojeg želio igrati za Obalu Bjelokosti", kazao je Drogba u razgovoru za News of the World.

A prije deset je godina u Obali Bjelokosti vladao pravi haos. Tadašnji diktator, general Robert Guei, na ekstreman je način odgovorio na slab nastup nogometne reprezentacije na Afričkom kupu nacija.

"General je igrače nakratko poslao u zatvor kako bi ih kaznio za loše rezultate", prisjeća se Drogba glavnog razloga zbog kojeg je želio prihvatiti poziv među "tricolore".

Situacija se, međutim, dvije godine kasnije ipak primirila, tako da je nekadašnji nogometaš Le Mansa, Guingampa i Marseillea ipak zaigrao za zemlju u kojoj je rođen.

"Poziv u reprezentaciju me vratio korijenima i mome narodu. Kao i svi koji su odgajani u dvije kulture, i ja sam se tražio. Prihvaćanje poziva da igram za svoju rodnu zemlju mi je pomoglo da shvatim ko sam."

Drogba je rođen u najvećem bjelokošćanskom gradu Abidjanu, ali je već s pet godina preselio kod ujaka u Francusku. Otada se povremeno vraćao živjeti u rodnu zemlju za koju je u konačnici i zaigrao. U osam je godina skupio 68 nastupa i zabio 44 pogotka, a dvaput je izabran i za najboljeg afričkog nogometaša.