Nogomet
11

Da li je ovo tajna Leicesterovog uspjeha: Amajlije i molitve tajlandskih monaha za britansko čudo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Uspjeh Leicester Cityja u ovoj sezoni Premiershipa natjerao je mnoge da se pitaju u čemu je tajna njihovog uspjeha. Ali, tajlandski monah Phra Prommangkalachan zna barem jednu tajnu - dobra karma.

Tokom posljednje tri godine, on i njegovi pratioci budizma su pravili izlete u Leicester, klub tajlandskog vlasnika, kako bi blagoslovili teren i davali sretne amajlije igračima.

"Okačim neke amajlije oko njihovog vrata i dam im fabričke talismane. Ne znam da li razumiju ono što im objašnjavam, ali znaju da će im donijeti sreću", kazao je Prommangkalachan u svom hramu u Bankoku.

Leicester je trenutno na tronu najgledanije lige svijeta, a vlasnik kluba je Vichai Srivaddhanaprabha čiji je brend King Power na dresovima Leicestera, ali i stadion nosi ime tog brenda.

Uspon Leicestera je jedna od najljepših sportskih priča u novijoj historiji , a to je uspjeh i za Tajland gdje Leicester nosi nadimak Sijamske lisice.

Vlasnik kluba Srivaddhanaprabha je odani budista i čvrsto vjeruje u karmu. "On dovodi monahe da se mole za povoljne rezultate i sreću u igri, za menadžment i igrače", kazao je 64-godišnji monah koji je barem 10 puta putovao za Leicester.

U Tajlandu većinom vlada budizam čiji poklonici vjeruju da sreća i dobra sudbina dolaze molitvama, požrtvovanjem, udjeljivanjem i činjenjem dobrih djela.

Leicester je trenutno prvi na tabeli Premiershipa sa pet bodova više od Tottenhama, a do kraja je osam mečeva. "Tim će ove godine sigurno biti prvi", tvrdi Prommangkalachan.