Šta je pozadina?
2

Da li je osveta Kazahstanaca razlog uskraćivanja viza Zmajevima

K. H.
Dio delegacije BiH koja je otputovala za Kazahstan (Foto: T. S./Klix.ba)
Dio delegacije BiH koja je otputovala za Kazahstan (Foto: T. S./Klix.ba)
Mogući razlog za uskraćivanje viza šestorici reprezentativaca Bosne i Hercegovine i trojici članova stručnog štaba je moguća osveta Kazahstanaca za sličan slučaj koji se dogodio prije posljednjeg međusobnog duela ove dvije selekcije.
Probleme u vezi s uskraćivanjem viza imala je, kako saznajemo, i reprezentacija Kazahstana prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu na kvalifikacionu utakmicu koja se 7. septembra igrala na stadionu Bilino Polje u Zenici.

Kazahstanci su tada nakon odbijanja vize za nekoliko njihovih reprezentativaca navodno tražili i pomoć Nogometnog saveza BiH. Međutim, slučaj na kraju navodno nije bio riješen pa se to sada navodi kao jedan od potencijalnih razloga zbog čega je prvobitno čak šestorici reprezentativaca BiH uskraćena viza za Kazahstan.

Naknadno su vize dobili Nalić i Gazibegović, dok Sanjin Prcić, Elvis Sarić, Dennis Hadžikadunić te Dario Đumić izvjesno neće biti dio naše delegacije u Kazahstanu.

Podsjetimo, iz NS BiH su ranije saopštili kako su poduzeli sve potrebne aktivnosti za putovanje našeg tima.

"Zaista je neshvatljivo da je čak šestorici igrača bh. reprezentacije uskraćeno izdavanje viza. Savez je iskoristio sve raspoložive resurse, obratili smo se i UEFA-i za pomoć, a naše osoblje je do kasno sinoć pokušavalo da nađe rješenje", saopštili su.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković je kasnije u razgovoru za portal Klix.ba otkrio kako nisu dobili zvanično objašnjenje situacije.

"Ambasada Kazahstana je u Zagrebu. Svi su aplicirali na isti način. Do nekog je sistema ili pravila, nisam siguran. Ne mogu ući u ambasadu i saznati razlog. Zvanično nismo dobili odgovor od ambasade. Rekli su nam da je njihovo pravilo i da oni određuju ko će dobiti vizu ili ne", rekao je Zeljković te potvrdio da je o svemu obaviještena UEFA i da postoji mogućnost da se slučaj čak danas i riješi te da se šestorica reprezentativaca naknadno priključi ostatku ekipe.

Desetkovana ekspedicija nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine sinoć kasno stigla je u Kazahstan nakon višesatnog leta iz Sarajeva.

Zmajevi su se nakon kontrole na aerodromu u Nur-Sultanu odmah uputili u hotel gdje su se smjestili i gdje će boraviti narednih nekoliko dana do utakmice u subotu u okviru 7. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.