Slažete li se?
75

Da li je golman Real Madrida trenutno najbolji na svijetu?

G.S.
Bukharev Oleg / Shutterstock.com
Bukharev Oleg / Shutterstock.com
Belgijski golman Thibaut Courtois prema mišljenju Zinedinea Zidanea trenutno je najbolji golman na svijetu, a ovom bivšem čuvaru mreže Atletico Madrida i Chelseaja još nekoliko parametara ide u korist.

Thibaut Courtois je od dolaska u Real Madrid u ljeto 2018. godine s novim klubom osvojio svega jedan trofej – s Realom je postao klupski prvak svijeta. Superkup Španije bit će mu prilika osvojiti još jedan, piše Marca.

Belgijanac se u posljednje vrijeme nalazi u sjajnoj formi, zahvaljujući kojoj je pokopao sve priče o Keyloru Navasu kao golmanu koji nedostaje Realu. Nakon pobjede nad Getafeom bez primljenog gola, trener Reala Zinedine Zidane izjavio je da je Courtois najbolji golman na svijetu, a to je očigledno stav koji je Zidane imao još i prošle sezone, kada su mnogi smatrali kontroverznom njegovu odluku da prednost dobije ispred Navasa.

Vjera Zinedinea Zidanea u kvalitete ovog golmana nagrađena je u proteklih nekoliko mjeseci. Courtois je ulio sigurnost odbrani Reala koja sada zna da joj neko pouzdan čuva leđa u slučaju da je protivnik uspije probiti.

Poslije još jedne pobjede bez primljenog gola, Courtois se može pohvaliti da je od proteklih 12 utakmica u španskom prvenstvu, kao i Ligi prvaka, u čak devet spriječio protivnike postići gol. Jedini klubovi koji su uspijevali u posljednjih 12 utakmica zatresti mrežu Reala bili su Real Sociedad, Valencia i Paris Saint-Germain.

Defanzivno gledano, Real je pokazao novo lice ove sezone, a to najbolje ilustrira činjenica da je primio samo 12 golova u prvih 19 utakmica u prvenstvu Španije, što je njegov najbolji učinak još od sezone 1986./87.

Trenutno, Thibaut Courtois i Jan Oblak glavni su konkurenti za trofej Zamora, nagradu koja se na kraju svake sezone dodjeljuje najuspješnijem golmanu. Belgijanac je odigrao 16 utakmica i primio devet golova, dok je Slovenac, golman Atletico Madrida, odigrao svih 19, i primio 12 golova.

I Courtois i Oblak imaju isti prosjek, iako Slovenac trenutno ima malu prednost, jer je odigrao više utakmica. Da bi trofej bio osvojen, pobjednik mora odigrati najmanje 28 utakmica u sezoni.