Barca - Real, Messi - Ronaldo
0

Da li će ovo biti najveći El Clasico svih vremena?

Sarajevo-x.com
Nadolazeći okršaj starih rivala, Barcelone i Real Madrida dolazi u trenutku kada su obje ekipe u top formi, vrhunskim igrama uništavaju svoje protivnike i usput obaraju razne rekorde u španskoj Primera ligi. Sve su to razlozi da postavimo opravdano pitanje: hoće li ovo biti najveći i najbolji El Clasico svih vremena?

Utakmica zakazana za naredni ponedjeljak ponudit će susret dvojice najboljih igrača današnjice. Portugalac Cristiano Ronaldo postigao je 15 golova u 12 prvenstvenih susreta. Time je postavio najbolji rezultat još od 1937. godine. Osim što postiže golove, Ronaldo svojim saigračima redovno servira lopte. Naprimjer, Gonzalo Higuain može zahvaliti Ronaldu na većini svojih golova.

Najbolji protiv najboljih

Sa druge strane će mu se suprotstaviti Leo Messi. Omaleni Argentinac postigao je 13 golova ove sezone i zaslužan je za većinu Barceloninih pobjeda. Messi je na sebe preuzeo još veću odgovornost, s obzirom da se Xavi bori sa povredama i lošom formom. Zvanično najbolji igrač svijeta postigao je svoj 100. gol za Barcelonu, što je u 23. godini nevjerovatan uspjeh.

Naravno da prvi ovosezonski El Clasico neće biti samo okršaj dvojice najvećih igrača. To će biti i susret dva tima koja igraju najbolji timski fudbal na planeti.

Ukoliko ste gledali Barcelonu u protekle tri sezone, onda znate kako igraju. Brzi, kratki pasovi od strane do strane, dok ne nađu prostor za prodor. Kada to učine, onda su smrtonosni. Zavisno od situacije, obično Messi, Pedro ili David Villa stavljaju tačke na ubitačne kombinacije. Čak je i bivšin Valencijin napadač pronašao dobru formu, čime je Barcelona postala još opasnija. Dokaz tome je i osam golova na gostovanju kod Almerije.

Sudar titana

Real Madrid možda ne igra jednako spektakularan fudbal, ali im se na efikasnosti ne može zamjeriti. Mourinhov prioritet po dolasku na klupu Reala bio je stvaranje solidne ekipe, koja može brzo početi pobjeđivati. U prvih nekoliko mečeva Los Blancosi su se mučili sa protivnicima. U pet utakmica postigli su šest golova. Nakon toga gledamo drugačije predstave. Real Madrid je ostvario niz od sedam pobjeda uz 27 postignutih golova.

Šta onda u ponedjeljak možemo očekivati na stadionu Camp Nou u Barceloni? Možemo očekivati otvorenu, zabavnu utakmicu, sa dva tima koja će se uhvatiti za vratove. Utakmica možda neće riješiti pitanje prvaka Španije, ali će ponuditi odgovor na pitanje ko je najbolji tim na svijetu, javlja CNN.