Kup Srbije
27

Crvena zvezda sutra treba igrati u Kosovskoj Mitrovici, FS Kosova poručio: Utakmice neće biti!

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaši Crvene zvezde sutra bi trebali igrati u Kosovskoj Mitrovici susret šesnaestine finala Kupa Srbije protiv Trepče.

Susret je zakazan za srijedu u 14 sati, no upitno je da li će do njega doći.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erold Salihu je izjavio kako neće dozvoliti odigravanje utakmice koja krši teritorijalni integritet njegove države.

"Utakmica FK Trepča i FK Crvena Zvezda odigrava se na tuđoj teritoriji i za to je potrebna saglasnost Fudbalskog saveza Kosova. U Srbiji će se sigurno sada pitati zašto? Reći ću vam vrlo iskreno, nikada, čak ni u vrijeme Jugoslavije, od 1946. godine Fudbalski savez Kosova nije bio član Fudbalskog saveza Srbije, već je bio punopravni član Fudbalskog saveza Jugoslavije. Znači, nikada nije bilo takmičenja na teritoriji Kosova. Sada se našao neko dovoljno pametan da zvaničnu utakmicu igra na teritoriji Kosovske Mitrovice, što se kosi sa statutom Fudbalskog saveza Kosova, FIFA-e i UEFA-e. Fudbalski savez Kosova nikada neće dati odobrenje da se utakmica odigra. Uvijek ćemo dozvoliti da dođu i Zvezda i Partizan ili ko god, ali samo za prijateljske utakmice i utakmice humanitarnog karaktera. Zvanične utakmice ne može biti", rekao je Salihu za televiziju RTK2.

Podsjetimo, Fudbalski savez Kosova ne priznaje Trepču koja je kao legitiman klub osnovana 1932. godine i takmičila se u najvišem rangu jugoslavenskog nogometa.

Nakon odvajanja Kosova od Srbije Kosovari su osnovali svoju Trepču, prisvojili stadion te "srbijanska" Trepča sada svoje utakmice igra u Zvečanu, selu s većinski srbijanskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

No, Crvena zvezda je tražila isključivo da se susret odigra u Kosovkoj Mitrovici, što su Trepča i Fudbalski savez Srbije ispoštovali i zakazali utakmicu za srijedu u 14 sati.