Nogomet
24

Coutinho majstorijama utišao Stamford Bridge: Je li ovo kraj Josea Mourinha?

Piše: O. T.
Ima li kraja krizi Plavaca? (Foto: EPA)
Ima li kraja krizi Plavaca? (Foto: EPA)
Liverpool je slavio na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja u prvoj utakmici 11. kola Premiershipa. Jurgen Klopp je srušio Josea Mourinha, a glavnu ulogu u šou imao je Coutinho koji je postigao dva prelijepa pogotka. Jedan je dodao i Benteke za konačnih 3:1.

Ovo je prva pobjeda Jurgena Kloppa u Premiershipu. Remizirao je sa Tottenhamom u gostima i sa Southamptonom kod kuće, a sudbina je htjela da prvu pobjedu upiše na Stamford Brigeu protiv Chelseaja, sa klupe predvođenog Joseom Mourinhom kojem mnogi predviđaju kraj na klupi Plavaca nakon ovog poraza.

Ipak, za Chelsea je meč sjajno počeo. Ramires je već u četvrtoj minuti pogodio. Prethodno je Costa odlično oslobodio Azpilicuetu koji je uputio centaršut kojeg je u gol pretvorio Ramires što mu je bio prvi pogodak na Stamford Bridgeu u Premiershipu još od decembra 2013. godine.

Uglavnom se za svakoga ko povede u četvrtoj minuti kaže da "bolji start nije mogao poželjeti", ali to je u ovom slučaju perfektno pristajalo timu Josea Mourinha. Naime, Plavcima nedostaje samopouzdanje i gol je zbog toga bio bitan.

Zatim, meč su počeli sa Ramiresom i Mikelom u srcu veznog reda i sa Hazardom iza Coste, a ne na lijevom krilu gdje je igrao Oscar, što je jasno kazivalo da Mourinho želi "lomiti" utakmicu. A idealno je to raditi sa 1:0 na semaforu.

Nakon 10. minute Liverpool je zavladao terenom i Chelsea je namjeravao čuvati rezultat. Jedine dvije prilike pripale su Lallani u 19. i 25. minuti, ali je Begović lagano zaustavio udarce.

Chelsea je čekao, Liverpool napadao što se jasno vidi na slici ispod gdje je prikazano na kojem su dijelu terena Plavci oduzimali lopte, a na kojem dijelu terena su to radili Redsi.

I u trenutku kada je Mourinho čekao ispred tunela da sudija svira kraj Coutinho je došao do lopte na vrhu šestanesterca, "lažnjakom" izbacio Ramiresa i sjajno pogodio za 1:1. Interesantno, Coutinhu je to bio prvi pogodak u osam utakmica protiv Chelseaja. Za to mu je trebalo 710 minuta.

Mark Clattenburg je produžio dvije minute, a Liverpool je gol postigao nakon što su istekle obje, što će biti možda novi razlog da se Mou žali. Jedan od komentatora BT Sporta, Howard Webb, bivši sudija Premiershipa, kazao je da je iznenađen što Clattenburg ranije nije svirao kraj.

S rezultatom 1:1 se otišlo na odmor, a gol Ramiresa bio je jedini šut Chelseaja u okvir gola u prvom poluvremenu. Zanimljiva je činjenica da se prije ovog susreta tek u maju 2008. godine desilo da dva Brazilca postignu gol za timove koji se sastaju.

U 59. minuti Kennedy je zamijenio nevidljivog Hazarda i već u 60. Kennedy je bio u prilici, ali bez velike opasnosti po Mignoleta.

Pet minuta nakon toga Benteke je zamijenio Milnera i moglo se zaključiti da Klopp želi tri boda. Naravno, formacijski Liverpool je stajao isto pošto je Firmino prešao na desno krilo gdje je igrao Milner, dok je Benteke zauzeo mjesto u napadu.

Veliki protesti Chelseajevog stručnog štaba i igrača uslijedili su nakon što je Lucas Leiva u 68. minuti faulirao Ramiresa na sredini terena. Plavci su tražili da Clattenburg pokaže drugi žuti karton Leivi, a to se nije desilo.

Mourinho je također krenuo ofanzivnije ubacivanjem Fabregasa umjesto Mikela u 70. minuti. Samo minutu kasnije Oscar šutira sa oko 40 metara, a Mignolet krajnjim naporom zaustavlja njegov udarac.

Pritisak Plavaca je prekinuo Coutinho u 74. minuti. Ponovo je to bila majstorija Brazilca. Benteke je spustio loptu, a Coutinho je ovaj put izbacio Terryja i Cahilla i desnom nogom matirao Begovića.

Reakcija Mourinha bila je ubacivanje Falcaoa umjesto Azpilicuete, ali nova prilika ponovo je bila pred golom Plavaca kada je u 77. minuti Begović zaustavio udaraca Morena.

Tačku na "i" stavio je rezervista Benteke s kojim je Klopp sjajno pogodio. Reprezentativac Belgije je pogodio u 83. minuti za konačnih 3:1 i time postvio veliko pitanje: Da li je ovo posljednji meč Josea Mourinha u drugom mandatu na klupi Plavaca?