Razdor u svlačionici
48

Courtois odlučio da ne ide na Euro: Neću igrati dok je Tedesco selektor, prijetio mi je

E. B.
Thibaut Courtois (Foto: EPA-EFE)
Thibaut Courtois (Foto: EPA-EFE)
Golman nogometne reprezentacije Belgije Thibaut Courtois je objavio da neće igrati na Euru čak i ako se oporavi od povrede koljena, a razlog je što ne želi više igrati kod selektora Domenica Tedesca.
Courtois je u razgovoru za portal Sporza prvi put javno progovorio o problemu koji ima sa selektorom Tedescom.

Belgijski mediji su mjesecima pisali o tome da se Courtois naljutio na Tedesca kada mu u susretu protiv Austrije nije dao kapitensku traku iako se on nadao da će na taj način proslaviti jubilarni 100. nastup u dresu reprezentacije.

Courtois je potvrdio da se naljutio na selektora zbog toga, ali da to nije bila kap koja je prelila čašu.

"Da je to bio razlog moje odluke, prestao bih braniti još u martu kada je Tedesco je odredio da De Bruyne bude kapiten, a da smo Lukaku i ja zamjenici, ali bez jasne hijerarhije", rekao je Courtois, a potom pojasnio šta ga je natjeralo na drastičnu odluku o privremenom povlačenju iz reprezentacije.

"De Bruyne je bio povrijeđen i saopćio nam je tek nekoliko sati pred prvu utakmicu da će Romelu biti kapiten protiv Austrije, a ja protiv Estonije tri dana kasnije. To je bio tek drugi put da mi se obratim na pripremama za susret. Nešto je u tom trenutku puklo u meni. Nisam više to mogao podnijeti, nakon utakmice s Austrijom sam sjeo s Tedescom i direktorom reprezentacije Frankyjem Vercauterenom i otvoreno smo razgovarali. Jednostavno, osjećao sam da me ne cijeni ni on ni savez", kaže Courtois, te otkriva najšokantniji detalj.

"Selektor je vršio veliki pritisak na mene da ne odem i čak mi je prijetio da će novinarima reći sve što smo privatno pričali na tom sastanku. Rekao sam mu da je to neetično i da je to čisto kršenje povjerenja između igrača i selektora. Sutradan je sve osvanulo u medijima, a ja znam da im je on dao sve informacije. Izvinjavam se navijačima što sam napustio reprezentaciju, ail nisam mogao u tom trenutku podnijeti nepravdu", rekao je Courtois koji nije želio ni odgovoriti na poruku koju mu je poslao selektor nakon što je u augustu doživio tešku povredu koljena.

"Trenutno, teško je da će doći do pomirenja. Ja sam za razgovor, ali ne mogu razgovarati s nekim u koga nemam povjerenja", dodao je Courtois.

Podsjetimo, Courtois se trenutno oporavlja od povrede koljena koju je zadobio u augustu, a predviđa se da će biti oporavljen do početka Eura.

No, nažalost, na smotri najboljih evropskih selekcija nećemo gledati jednog od najboljih golmana današnjice.