"Crni petak"
4

Corriere dello Sport ukazao na problem rasizma, kontroverzni naslov podijelio javnost

K. H.
Derbi 15. kola Serije A igra se u petak između Intera i Rome, a italijanski list Corriere dello Sport ova susret najavio je kontroverznom naslovnicom koja je podijelila sportsku javnost.

Naime, ovaj list je izazvao ogorčenje velikog broja javnosti zbog naslova ispod fotografije napadača Intera Romelua Lukakua i defanzivca Rome Chrisa Smallinga "Crni petak", posebno u trenucima kada se na Apeninima vodi agresivna borba protiv rasizma.

Corriere dello Sport uz kontroverzni naslov dao je i opis kako su oba igrača postala vrlo važna za svoje timove nakon dolaska iz Manchester Uniteda, ali i da su obojica zauzela čvrst stav protiv rasizma.

Ipak, naslovnica najprodavanijeg dnevnog lista u Italiji svakako da je morala biti znatno opreznija i uopšte nema sumnje da je njihova namjera bila čista, no bez obzira na to naišli su na veliki broj osuda kako velikog broja javnosti, tako i brojnih svjetskih medija kao što su ESPN, FOX i Daily Mail.

Još jednom podsjećamo, derbi između Intera i Rome igra se u petak s početkom u 20:45 sati, a još uvijek nije poznato da li će kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko biti spreman za ovaj meč.